Europese Rekenkamer ondersteunt harmonisatie Europese witwasbestrijding

Ook de Europese Rekenkamer bemoeit zich met de witwasbestrijding. De Rekenkamer publiceerde eind juni jl. twee berichten.

In het ene bericht, ‘De EU heeft behoefte aan een sterker en coherenter toezichtkader voor witwasbestrijding‘ ondersteunt het de harmonisatieplannen van de Europese Commissie. Onder meer staat in het bericht:

“De tekortkomingen op EU-niveau met betrekking tot witwassen en terrorismefinanciering moeten worden aangepakt en de toezichthoudende rol van de EU moet aanzienlijk worden versterkt”, aldus Mihails Kozlovs, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. “Er moet veel meer worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de EU-wetgeving snel en coherent wordt toegepast. Om te beginnen moet de EU waar mogelijk gebruikmaken van verordeningen in plaats van richtlijnen, aangezien de wetgeving coherent moet worden toegepast op het niveau van de lidstaten.”

In het andere bericht maakt de Rekenkamer melding van het verslag (pdf) inzake bestrijding van witwassen in de banksector (bedoeld zal zijn: ‘bestrijding van witwassen door de banksector’), waarin het verslag als volgt wordt geïntroduceerd:

Witwassen van geld is de praktijk van het “legitimeren” van de opbrengsten van misdrijven door deze in de formele economie te laten sijpelen om de illegale herkomst ervan te verhullen. Gezien het belang van het EU-beleid ter bestrijding van het witwassen van geld en de rol van de bankensector zijn wij nagegaan of de maatregelen van de EU op dit gebied goed worden uitgevoerd.
Wij stelden institutionele versnippering en gebrekkige coördinatie op EU-niveau vast waar het ging om acties om witwassen te voorkomen en op te treden wanneer risico’s werden vastgesteld. EU-organen beschikken over beperkte instrumenten om efficiënte toepassing van AML/CFT-kaders op nationaal niveau te waarborgen. Er is niet één enkele EU-toezichthouder; de bevoegdheden van de EU zijn verdeeld over verschillende instanties en de coördinatie met de lidstaten vindt afzonderlijk plaats.
Wij doen aanbevelingen om deze kwesties aan te pakken.
Speciaal verslag van de ERK, uitgebracht krachtens artikel 287, lid 4, tweede alinea, VWEU.

Speciaal verslag 13/2021: De EU-inspanningen ter bestrijding van witwassen in de bankensector zijn gefragmenteerd en de uitvoering ervan is ontoereikend

De voornoemde nieuwsberichten geven er geen blijk van dat de Europese Rekenkamer bekend is met de grote schade die de witwasbestrijding aan burgers en organisaties toebrengt, onder meer doordat banken via hun ‘de-risking’ policies ondernemingen, organisaties en burgers uitsluiten van het bancaire stelsel. Of het verslag wel melding maakt van de grondrechtenschendingen door banken, moet ik nog nagaan.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Europese Rekenkamer ondersteunt harmonisatie Europese witwasbestrijding

 1. vandermeulen@fjjm.nl zegt:

  Hi Ellen,

  Jammer dat alleen de banken sector wordt genoemd, terwijl de wwft/wtt wordt bedoeld neem ik aan.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  FJJM van der Meulen, Compliance & Advies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s