Speciale tekst over ubo’s van ANBI’s | Wwft, ubo-register

Het blijft vreemd dat in het handelsregister ingeschreven statutair bestuurders als ‘uiteindelijk belanghebbende’ (ubo) in het ubo-register worden ingeschreven en het is al helemaal raadselachtig wat dat aan de bestrijding van de misdaad bijdraagt [*].

Statutair bestuurders in de not-for-profit krijgen hier mee te maken. De branchevereniging SBF van de ANBI’s heeft het voor elkaar gekregen dat personen die data uit het ubo-register willen opvragen een speciaal afgestemde toelichting ontvangen waarin staat dat bestuurders enkel vanuit hun functie zijn ingeschreven, zo valt in het bericht ‘UBO-data ANBI’s wordt vergezeld door met SBF afgestemde toelichting‘ op de site van Vakblad fondsenwerving te lezen.

Het vakblad schrijft ten onrechte dat het ubo-register aan de AVG zou voldoen. Daar wordt door velen anders over gedacht en was voor Privacy First aanleiding om een procedure aanhangig te maken, inmiddels is er een vonnis, waartegen hoger beroep is ingesteld.

 

[*] Mij lijkt het in strijd met de AVG en Europese fundamentele grondrechten, maar dat ter zijde.

 


Aanvulling 10 augustus 2021
Zie over anbi’s het bericht van de KNB.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s