Spoedappel tegen ubo-register uitspraak kort gedingrechter

Al eerder maakte ik melding van het hoger beroep dat door Privacy First is ingesteld tegen het ubo-register vonnis. Op 15 april schreef de organisatie:

Update 15 april 2021: gisteren heeft Privacy First spoedappèl tegen het gehele vonnis ingesteld bij het Hof Den Haag. De appèldagvaarding vindt u HIER (pdf). Privacy First verzoekt het Hof o.a. om alsnog zelf prejudiciële vragen over het UBO-register te stellen aan het Europees Hof van Justitie en het UBO-register buiten werking te stellen totdat die vragen beantwoord zijn. Gezien de grote belangen die op het spel staan hoopt Privacy First dat het Hof Den Haag deze zaak op de kortst mogelijke termijn zal behandelen.

In de dagvaarding voert Privacy First aan dat er een spoedeisend belang is omdat de in het ubo-register geregistreerde gegevens direct ‘op straat’ komen te liggen, waarmee de persoonlijke levenssfeer wordt geschonden. Verder speelt een rol dat het nog wel even kan duren voor het Europese Hof van Justitie uitspraak heeft gedaan over de ubo-register regelgeving (er zijn al prejudiciële vragen gesteld, zie 1, 2).

Inhoudelijk voert Privacy First onder meer aan dat de kort geding rechter ten onrechte veronderstelt dat hij niet kan toetsen of de Nederlandse ubo-regels regels onmiskenbaar onverbindend zijn wegen strijd met eenieder verbindende bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, zoals de artikelen 7 en 8 van het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en artikel 8 EVRM.

Voorts meent Privacy First dat de kort geding rechter ten onrechte heeft overwogen dat er in deze procedure geen prejudiciële vragen hoeven te worden gesteld over de openbaarheid van het ubo-register omdat er vanuit een andere lidstaat al prejudiciële vragen zijn gesteld aan het Europese Hof.

Degene die het naadje van de kous wil weten kan de dagvaarding lezen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s