Datagedreven wantrouwen overheid en witwasbestrijdend bedrijfsleven

Die nieuwe digitale mogelijkheden, die ons worden verkocht als een middel naar de vrijheid, leiden tot het omgekeerde. Lees het mooie artikel van Thijs Niemantsverdriet, Ombudsman van Amsterdam Arre Zuurmond: het hele systeem zit vol met wantrouwen, NRC 29 april 2021 (betaalmuur). Met onder meer:

Het komt dus door de ict-systemen?
„Het komt door bepáálde ict-systemen. Het zijn de bureaucraten die de ict bestellen, dus wat krijg je dan? Bureaucratische ict. Alles dwingt de ambtenaar een bepaalde kant op: de ict, de juristen, het management. Computer says no, dat hebben wij er als mensen ingestopt. En het is ook niet makkelijk om het eruit te krijgen. Je bent als ambtenaar wel gek om een beetje coulant te zijn, of om maatwerk te doen. Voor je het weet krijg je de accountant op je dak, of de ict-medewerker, of de privacyjurist. Het hele systeem zit vol wantrouwen.”

Dit is precies wat nu gebeurt bij de overheid en bij het witwasbestrijdende bedrijfsleven. Inmiddels ligt de overheid vanwege SyRI en toeslagenaffaire onder vuur.

Rondom de negatieve neveneffecten van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering door bedrijven (zoals banken) [*] is het nog stil. Daar zijn kennelijk nog wat flinke rampen nodig, want de klanten van banken zijn veel te bang voor ruzie.

 

[*] Op grond van onder meer de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet verplicht tot het maken van risicoprofielen en het permanent monitoren van alle klanten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s