De daadkracht van het Ministerie van Ondermijning | MIT brief 11 mei 2021

Misschien moet het Ministerie van Veiligheid maar eens omgedoopt worden tot het Ministerie van Ondermijning. Dat ministerie houdt van stoere woorden, die in ieder epistel over misdaadbestrijding zijn terug te vinden. Een pareltje in de brief van 11 mei jl.:

Met het nietsontziende geweld en de exorbitante bedragen die omgaan in de drugshandel, vormt de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit een bedreiging voor de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde

Ik blijf benieuwd of er ook niet-ondermijnende georganiseerde criminaliteit is en of de waaier van overheidsorganisaties niet teveel met zichzelf bezig is (in plaats van met misdaadbestrijding).

Helaas is mijn associatie bij ‘ondermijning’ een die betrekking heeft op onkunde (zoals verspilling van geld aan rare posters, luchtbellen van Tops & Tromp en de discriminatoire website zichtopondermijning).

Risicoprofielen en data-analyses
Zoals gebruikelijk gaat de brief over de veronderstelling van de overheid dat digitale middelen (data-analyse) gaan helpen, waarbij te hopen valt dat de waarschuwingen van Bits of Freedom c.s. niet in de wind worden geslagen. Het probleem van IT (en de huidige kunstmatige intelligentie, ‘artificial intelligence’, ‘AI’) is namelijk dat het superdom is zodat het nog wel honderd jaar kan duren voordat er “hoogwaardige systeemgerichte analyses en integrale informatiebeelden kunnen worden gemaakt over criminele systemen die een bedreiging (kunnen gaan) vormen“, laat staat dat “het onderliggende systeemniveau van patronen en kwetsbaarheden” kan worden blootgelegd.

De Amerikaanse IT-sector gaat hier een goede boterham aan verdienen, wat jammer is, want ik ben een voorstander van Europe 1st op het gebied van IT.

Facilitators
Natuurlijk kunnen de facilitators niet ontbreken, waarbij niet wordt verteld dat het zowel om criminele assistenten als om nette dienstverleners (banken, accountants, enzovoorts) kan gaan (en de belangrijkste facilitator is de overheid zelf).

In de brief wordt deze groep opgedeeld in ‘financiële facilitators’ en ‘logistieke facilitators’. Grappig genoeg valt ‘Trade Based Money Laundering‘ in de eerste categorie. Wat hier ontbreekt is dat de overheid met de aanpak via het strafrecht en het bestuursrecht aan de verkeerde kant begint. Beter zou het zijn om organisatie, systemen en de daaraan gekoppelde wetgeving aan te passen aan de huidige digitale tijd.

Gegevens uitwisselen
Gegevensdeling is ook een actuele overheidshobby, bij voorkeur zonder dat lastige toezichthouders de overheid en de semi-overheid (banken) al te veel op hun vingers kijken.

Tot slot
Ik blijf hopen op een verstandige overheid die op een slimme en niet-discriminerende manier effectief is en gewone burgers niet lastig valt met flauwekul bureaucratie of onuitvoerbare wetgeving. Of dat gaat gebeuren is uit de brief van 11 mei niet af te leiden.

 

Vindplaats:

  • Brief van 11 mei 2021 inzake inrichting en doorontwikkeling Multidisciplinair Interventieteam, site Tweede Kamer.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s