Legaal geld verdienen aan terrorismefinanciering | CFT

Aan misdaadbestrijding kan leuk geld worden verdiend, zonder dat er één misdadiger wordt opgespoord. Natuurlijk zijn er de nalevingsdienstverleners (compliance service providers), waarvan de medewerkers zich tegenwoordig ‘AML Analist’ noemen [*]. Maar ook wetenschappers en adviesbureaus verdienen een goed belegde boterham aan de rapportagebehoefte van de overheid en het grote bedrijfsleven. Bekende leveranciers zijn Tops & Tromp, mevrouw Unger en het Bureau Beke & Beke.

De rapportenleveranciers schrijven over allerlei onderwerpen, waarbij er één misdaadbestrijdingsonderwerp uitspringt: terrorismefinanciering (‘TF’). Het belangrijkste kenmerk van terrorismefinanciering is dat het niet bestaat. Anders gezegd: het is geen afzonderlijk financieel fenomeen, want een terrorist kan zichzelf overal mee financieren, met legale en illegale bronnen. Aan de bronnen is niets te zien. Toch schrijven de rapportenleveranciers er allerlei verhalen over. Bij het Europees gefinancierde clubje met de naam CRAAFT (Collaboration, Research & Analysis Against the Financing of Terrorism) kwam ik weer zo’n geniaal epistel (pdf) tegen, waarin de auteur freubelt met crowdfunding, merchandising, muziekfestivals en dergelijke en tot voor de hand liggende conclusies komt.

Ik heb wel eens gehoord dat de serieuze terrorismefinanciering elders gezocht moet worden, bijvoorbeeld in de oliehandel waarmee IS zich financierde/financiert. Maar daar kunnen geen leuke openbare rapportjes over worden geschreven.

Het begrip ‘terrorismefinanciering’ is een voorbeeld van politiek gedreven juridische terminologie waar niets onder zit, iets waarin de Verenigde Staten erg goed in is. Wanneer gaan we eens afscheid nemen van de rechtsstaat ondermijnende methoden van de Amerikanen?

[*] In de personeelsadvertenties kom ik allerlei mooie aanduidingen tegen, zoals Compliance Officer FEC/AML en manager forensic & AML consulting.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Legaal geld verdienen aan terrorismefinanciering | CFT

  1. Anoniem zegt:

    Voor terrorismefinanciering door o.a. de Nederlandse overheid met miljoenen belastinggeld hoef je niet verder te kijken dan Stichting Mayday Rescue Foundation, die dankzij een politieke doofpot, een slechts ten dele openbaar gemaakt rapport van Grant Thornton en een discreet faillissement https://insolventies.rechtspraak.nl/#!/details/13.ams.20.298.F.1328.1.20 keurig wordt afgevoerd. https://thegrayzone.com/2021/05/07/syria-white-helmets-mayday-fraud-netherlands/ Zelfs de Balkenende norm werd door deze liefdadige koppensnellers niet in acht genomen.

    Zou het OM het de ABN AMRO Bank aangerekend hebben dat deze stichting daar bankierde of heeft de ABN korting gekregen op de transactie? Spreken is zilver…

    Diverse Nederlandse stichtingen (veelal met ANBI status terwijl ze niet aan hun verplichtingen als ANBI voldoen) worden gebruikt voor het financieren van propaganda, lawfare, terrorisme en andere praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Waar een klein land groot in kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s