Duitse witwasdefinitie gewijzigd

Een van de kenmerken van de Europese en nationale witwasbestrijdingsregels is dat de regels in een hoog tempo wijzigen en dat ook het midden- en kleinbedrijf geacht wordt de regels te begrijpen en de wijzigingen te volgen.

Zo ook in Duitsland waar op 18 maart jl. ingrijpende wijzigingen van kracht werden. Uit berichtgeving leid ik af dat de belangrijkste wijziging de witwasdefinitie betreft, zoals opgenomen in § 261 StGB. In de tekst van de bepaling wordt gesproken over ‘Gegenstand aus einer rechtswidrigen Tat‘ wat suggereert dat het om onrechtmatigheid gaat (en niet alleen strafbaarheid), maar volgens de berichten zou het alleen om strafbare feiten gaan. Deze ruimere definitie heeft gevolgen voor witwasplichtigen in Duitsland.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Duitse witwasdefinitie gewijzigd

  1. r grootveld zegt:

    Mijn duits is niet goed genoeg om precies te begrijpen wat er staat. Wel krijg ik de indruk dat de meldplicht behoorlijk vaag wordt omschreven. Het gaat nu steeds over vermoedens. Wat ik me dan afvraag: hoe wensen ze vast te stellen of je al of niet een vermoeden hebt of had. Dat moet er in de praktijk op neerkomen, lijkt mij, dat ze zullen willen vaststellen of je je wel voldoende inspanning getroost. Voor een kleine onderneming is dat haast niet te doen. Alleen blijft over dan het inhuren van een specialist. Die betaald moet worden en die je dan maar hebt te vertrouwen (er zullen ongetwijfeld opportunisten op de markt komen). Om financieel overeind te blijven zul je moeten doorberekenen aan je klanten. Ook zij die volledig te goeder trouw zijn. Zitten die daar op te wachten? Ze weten waarschijnlijk niet eens waar het over gaat! Je komt daarmee terecht in een situatie waar elke keuzen tot verlies leidt. Of je kosten nemen (waarschijnlijk flink) toe of je verliest klanten aan hen die het risico willen nemen. Het ontduiken van de wet zal aanzienlijk zijn. En dat alles omdat europa wordt geobsedeerd door witwassen en terrorisme met als gevolg de behoefte om een steeds fijnmaziger net over ons allen uit te werpen.

    Maar goed, het is allemaal al eens eerder gezegd. Veel geholpen heeft het niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s