Europese one-size-fits-all in het witwasbestrijdingstoezicht is geen goed idee | Wwft in de advocatuur

De wereld kent een informele wereldregering, die bekend staat onder de naam FATF. Deze ‘financial task force’ maakt op ondemocratische wijze criminaliteitsbestrijdingsregelgeving (ook wel bekend als witwasbestrijding) die in de hele wereld moet gelden. De ideeën van deze twijfelachtige internationale organisatie worden trouw door Europa uitgevoerd. Geïnspireerd door FATF wil de Europese wetgever ook niet-financiële ondernemingen zoals advocaten onder Europees witwastoezicht brengen.

Artikel Van der Hoeven
Rob van der Hoeven, voorzitter van de Adviescommissie Strafrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, schreef voor het Advocatenblad het artikel ‘Europees toezicht op de advocatuur nodig?‘. Hij beschrijft dat de Europese Commissie bezig is met centralisatie van het witwastoezicht, wat is ingegeven door affaires bij banken. Van der Hoeven constateert terecht dat men nadenkt over Europees toezicht op de advocatuur, al is de rol van advocaten totaal anders dan die van banken.

Opvallend is overigens dat het actieplan van de Europese Commissie het landelijke toezicht op derdengeldenrekeningen van advocaten in Frankrijk noemt. Naar mijn idee is die derdengeldenrekening in Nederland voor advocaten niet belangrijk en kan het worden afgeschaft, zo heb ik tegen de auteur van het recente Advocatenblad-artikel over derdengelden gezegd.

Van der Hoeven signaleert aanzetten bij FATF tot centraal toezicht op de advocatuur. Hij plaatst het Wwft-toezicht op advocaten in het kader van de maatschappelijke rol van advocaten en het toezicht in het kader van de Advocatenwet. Zijn conclusie is dat de nationale zelfregulering moet blijven.

Slotopmerking
Overigens blijf ik me afvragen hoe uitvoerbaar de Wwft voor Wwft-plichtige advocaten is. In ieder geval kan de NOvA de informatievoorziening voor het Wwft-plichtige deel van de advocaten sterk verbeteren. Daarbij zal er op moet worden gelet dat een en ander niet vanuit het opsporingsperspectief moet worden benaderd (wat van toepassing is op de informatievoorziening van bijvoorbeeld de Egmont groep, FIU-Nederland en AMLC). Belangrijk is om te kiezen voor het advocatenperspectief. Verder dienen de inspanningen van advocaten proportioneel te zijn en moeten hoge extra kosten worden voorkomen, om advocatendiensten bereikbaar te houden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s