Wwft-discussie in de verzekeringssector | Adfiz-directeur over de Wwft

Ook verzekeringstussenpersonen kunnen in bepaalde gevallen met de witwasbestrijdingswet Wwft te maken krijgen. Op de site van brancheorganisatie Adfiz verscheen een kritisch artikel over de Wwft van directeur Enno Wiertsema, Heiligt het doel wel altijd de middelen?
Daarin schrijft Wiertsema dat in de witwasbestrijding de proportionaliteitsvraag gesteld moet worden:

Hoe proportioneel is het om van die ene adviseur in, pak ‘m beet, Appelscha, en die voornamelijk inwoners en plaatselijke middenstand tot zijn clientèle mag rekenen, te eisen dat hij bij elke uitkering aan de groenteboer tegenover hem nagaat of deze inmiddels niet in het UBO-register is opgenomen? En hoe proportioneel is het om van eenpitters en kantoren met een relatief klein team te eisen een Wwft vragenlijst in te vullen waar ze tijden mee bezig zijn en waarin ze tot in detail moeten aangeven hoe ze ervoor zorgen dat ze de wet naleven? Ik kan je vertellen, daar liggen ze wakker van, letterlijk!

Dit probleem geldt niet alleen voor verzekeringstussenpersonen, maar ook voor kleine administratiekantoren en vele andere Wwft-plichtigen. Deze kritiek hoor je meestal niet, ook al wordt het midden- en kleinbedrijf zwaar getroffen door deze voor hen niet uitvoerbare regelgeving. Iedereen is stil, bang om voor een mafiamaatje te worden versleten.

Lees ook WWFT-onderzoeken gaat MKB fatale schade toebrengen, een opinie die in Financieel Management verscheen.

Het is hoog tijd dat de witwasbestrijdingsconcepten ter discussie worden gesteld, waarbij opvalt dat de brancheorganisaties stil zijn.

 

PS 1 Bij Amweb verscheen een bericht (betaalmuur / registratie) waarin toezichthouder voor de verzekeringstussenpersonen, de AFM, wordt geciteerd, die zich niet in de kritiek zou herkennen. Op de site van AFM zag ik er niets over (12 april).

PS 2 Bij de financiële toezichthouders lijden ze aan een vragenlijstenziekte. De AFM vraagt adviseurs en bemiddelaars de Marktmonitor 2021 in te vullen. De vragenlijst bevat ook vragen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zou dit de vragenlijst zijn waar bovenstaand citaat betrekking op heeft?

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wwft-discussie in de verzekeringssector | Adfiz-directeur over de Wwft

  1. r grootveld zegt:

    Ik heb me daar ook over verbaasd. De NOB besteedt aandacht aan de verplichtingen en heeft kritiek. Ze waarschuwen vooral dat je het niet te licht moet nemen. Maar nergens blijkt dat ze hebben geprobeerd tot overleg te komen met de overheid. Voor andere branche-organisaties zal hetzelfde gelden. Wat daarvoor het motief is zou ik niet weten. Het zou wel prettig zijn als ze zich daar eens over uitlieten.

    Corona en Wwft. Dat laat weinig ruimte voor optimisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s