Toeslagenaffaire geeft aan hoe belangrijk versterking van de gefinancierde rechtshulp is

De Minister van Rechtsbescherming maakte op 11 januari bekend dat het goed lukt met het beperken van recht op gefinancierde rechtshulp:

Het aantal toevoegingen in het bestuursrecht is gedaald met ruim 10%. De komende tijd is een verdere daling tot ten minste 15% het doel, door zoveel mogelijk geschillen tussen burger en overheid te voorkomen. Dit gebeurt onder andere door de impact van wet- en regelgeving op het stelsel scherper in beeld te brengen. Met een aantal grote uitvoeringsorganisaties, zoals UWV, Belastingdienst en SVB, en gemeenten wordt gekeken of onnodige juridisering vanuit de overheid nog beter kan worden voorkomen.

Juist in dat bestuursrecht heeft zich de beruchte toeslagenaffaire voorgedaan. De agenda van de Commissie Financiën van de Tweede Kamer staat vol met agendapunten die met de toeslagenaffaire en aanverwante onderwerpen verband houden.

Na SyRI en de Fraude Signalering Voorziening lijkt mij dat het tijd wordt om de gefinancierde rechtshulp in zaken tegen de overheid te versterken, zodat meer advocaten zich kunnen inzetten voor mensen die door de overheid worden gedupeerd. Daarmee kan het kabinet Rutte een signaal geven, waar de burger meer aan heeft dan het vertrek van het kabinet.

 

 


Aanvulling 14 januari 2021
Een groot deel van de gefinancierde rechtshulp zaken is tegen de overheid. Maar ook andere zaken worden door de overheid zo karig vergoed dat dat sociaal advocaten ze niet kunnen doen, omdat anders hun kantoor failliet gaat. Lees 80 procent sociaal echtscheidingsadvocaten mijdt complexe zaken.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s