Raadselachtige Wwft-berichten

In de media staan regelmatig raadselachtige berichten over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zo las ik in een accountancy magazine een merkwaardig bericht over het witwasonderzoek tegen ABN Amro.

Barbertje moet hangen
Daarin stond de opmerking dat er geen privépersonen werkzaam bij de bank strafrechtelijk vervolgd zullen worden, wat mij logisch lijkt want ik kan me niet voorstellen dat bestuurders of bankmedewerkers welbewust de antiwitwaswet (Wwft) niet naleven. Het publiek wil graag dat barbertje hangt, wat gebaseerd is op onkunde over de Wwft en ‘witwassen’.

Heridentificatie
Bijzonder is dat in het bericht staat dat DNB aan de bank zou hebben opgedragen “de identiteit van alle klanten opnieuw te controleren“. Ik heb geen idee wat de juridische basis is voor die opdracht (de Wwft schrijft geen heridentificatie voor). Ook praktisch lijkt het niet zinvol, omdat bij de meeste klanten geen reden is om aan hun identiteit te twijfelen.

Misschien wordt het misverstand veroorzaakt doordat banken het doen voorkomen dat het belangrijkste onderdeel van hun cliëntenonderzoek op grond van de Wwft is, dat zij de identiteit van hun cliënten verifiëren. Dat is niet juist, verificatie is een onbelangrijk onderdeel van het cliëntenonderzoek.

Herkomst van het geld
Vervolgens staat in het artikel dat “de bank de herkomst van het geld van alle klanten duidelijk op papier had“. Dus dan deed de bank het goed en is het merkwaardig dat de bank een boete in de orde van €400 miljoen zou  moeten betalen.

De witwasbestrijding is vol raadselen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s