Ubo en ubo-register in de brochure KvK voor het notariaat | Wwft

Op 27 september is het ubo-register van start gegaan. Registratieplichtigen, zoals bv’s en personenvennootschappen, zijn zelf verantwoordelijk voor de opgave van de ubo. Zij kunnen ook aan een notaris vragen de opgave voor hen te doen. De Kamer van Koophandel heeft een aparte brochure uitgebracht met informatie voor het notariaat over het doen van de ubo-opgave via speciale software, de ‘Notaris Applicatie UBO‘. Die brochure is hier te vinden. Deels bevat de brochure algemene uitleg over het systeem van het ubo-register en over de werking van de software.

De brochure is interessant omdat ook de regelgeving aan de orde komt.

Aard en omvang van het economisch belang van de ubo
In de brochure is vermeld welke gegevens bij de besloten vennootschap over de aard en de omvang van het economisch belang van de ubo worden geregistreerd.

Aard
Bij de aard zijn er bij de bv (pagina 13) de volgende keuzes:

  • aandeelhouder
  • houder van een stemrecht
  • houder van economisch belang
  • houder van feitelijke zeggenschap
  • hoger leidinggevende

In de brochure worden voorbeelden gegeven, waar nog wel eens goed naar gekeken mag worden. Zo klopt het voorbeeld inzake feitelijke zeggenschap op pagina 21 over de kapitaalvennootschappen niet:

Dit is een niet op de parlementaire geschiedenis gebaseerd voorbeeld. Voor ‘de dienst uitmaken’ is meer nodig dan de vergadering bezoeken.

Omvang
Bij ‘omvang’ kan worden gekozen tussen drie klassen, groter dan 25% tot en met 50%; groter dan 50% tot en met 75% en meer dan 75%.

Bij de voorbeelden inzake omvang worden alleen rechtlijnige situaties vermeld en wordt niet ingegaan op wat er moet gebeuren bij bijvoorbeeld een combinatie van aandelenbelang en daar niet aan parallel lopend stemrecht.

Naar ik heb begrepen hoeft ‘omvang’ niet te worden ingevuld bij een ubo waar dit niet voor geldt, zie dit artikel.

Terminologie
Opvallend is dat bij de keuzemogelijkheden bij ‘aard’ niet is aangesloten bij de terminologie in de regelgeving. Het implementatiebesluit spreekt over “aandelen, stemrechten of een eigendomsbelang“, die samen de categorie “economisch belang” vormen. Het nieuwe artikel 15a lid 2 sub e Handelsregisterwet 2007 spreekt over “de aard van het door de uiteindelijk belanghebbende gehouden economische belang en de omvang van dit belang, aangeduid in bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen klassen”.

De Kamer van Koophandel zou er goed aan doen om de rubriek “houder van economisch belang” te vervangen door “houder van een eigendomsbelang“.

Voorbeelden
De voorbeelden in de brochure behoeven aandacht. Zo staat op pagina 23 een voorbeeld van een aanhanger van een politieke partij die deze partij financiert. Er wordt gezegd dat de financier “als externe betrokkene een rol” vervult en daarom ubo is. Mij lijkt dat het betrokken zijn onvoldoende is, er zal moeten worden onderbouwd dat de financier feitelijke zeggenschap heeft, bijvoorbeeld op grond van een overeenkomst.

Het verdient aanbeveling alleen voorbeelden te vermelden die voldoende duidelijk zijn en aansluiten bij de parlementaire geschiedenis.

Tot slot
Het is aan te bevelen de brochure in de volgende versie aan te scherpen.

 

Dit is een aangevulde versie van het artikel dat eerder verscheen  op het weblog ondernemingsrecht.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Handelsregister, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ubo en ubo-register in de brochure KvK voor het notariaat | Wwft

  1. r grootveld zegt:

    Dit is natuurlijk europa. De vraag is wat ons nog te wachten staat. Die bureaucraten zullen pas tevreden zijn als ze van iedereen een digitale tweeling hebben opgeslagen in hun databanken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s