Citizen Based Taxation, belastingheffing Amerikaanse staatsburgers die geen inwoner zijn van de VS | FATCA

Uit een passage in het verslag van een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer blijkt dat het Ministerie van Financiën accepteert dat de Verenigde Staten er een afwijkend belastingsysteem op na houdt.

Op pagina 69-70 van de pdf-versie van het verslag staat:

Het belastingverdrag tussen Nederland en de VS kent, net zoals nagenoeg alle andere belastingverdragen die de VS heeft gesloten, een zogenoemde saving clause. Deze saving clause moet gezien worden in het licht van het nationale belastingsysteem van de VS dat niet alleen bij de eigen inwoners, maar ook bij Amerikaanse staatsburgers die geen inwoner zijn van de VS het wereldinkomen in de heffing betrekt. De saving clause bewerkstelligt dat de VS door het belastingverdrag niet beperkt wordt in het belasten van Amerikaanse staatsburgers die geen inwoner van de VS zijn. Op de saving clause zijn uiteraard enkele uitzonderingen overeengekomen, anders zou het verdrag in zoverre zinloos zijn. Een belangrijke uitzondering is dat de VS, óók bij het belasten van staatsburgers die geen inwoner van de VS zijn, verplicht is dubbele belasting te voorkomen over een aantal afgesproken inkomenscategorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat de VS ook bij heronderhandeling van het belastingverdrag wil blijven vasthouden aan de saving clause en geen uitzondering zullen maken voor inwoners van Nederlanders die ook Amerikaans staatsburger zijn.

Het geeft aan dat de VS een systeem heeft dat afwijkt van wat andere landen doen. De VS heft niet alleen over het wereldinkomen bij fiscale inwoners, maar – anders dan wat de meeste andere landen doen – betrekt alle ‘staatsburgers’ in de heffing (zowel Accidental Americans als ‘echte’ Amerikanen). De VS is een van de weinige landen in de wereld die dat doet en komt er mee weg vanwege hun macht.

Het lijkt er op dat het Amerikaanse belastingsysteem klakkeloos door de Nederlandse overheid wordt geaccepteerd en dat Nederlandse burgers niet worden beschermd tegen te gulzige buitenlandse overheden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s