Een nieuwe stok om mee te slaan | naming & shaming in de sanctieregelgeving

De kerngedachte achter veel wetgeving afkomstig van het Ministerie van Financiën is dat ondernemers zich niet vrijwillig maatschappelijk  betamelijk gedragen en dat er altijd zware sancties en naming & shaming nodig zijn om ondernemers tot fatsoen te dwingen.

Datzelfde Ministerie is niet bereid om regelgeving van goede kwaliteit te maken, die is te doorgronden door de regelgevingssubjecten (de burger, de onderdaan, de ondernemer) en die praktisch uitvoerbaar is. Een onderscheid tussen grote en kleine ondernemingen wordt nauwelijks gemaakt. Een van de domeinen waarin dit speelt is die van de witwasbestrijding en sanctieregelgeving.

In de laatste wetgevingswensenbrief van DNB, die van 12 maart jl. dateert en onlangs bekend werd, blijkt dat DNB vraagt om de mogelijkheid om de overtreders van de sanctieregels te namen & shamen.

2.3 Introductie publicatieplicht in Sanctiewet
De Sanctiewet bevat momenteel geen publicatieregime. Dat betekent dat handhavingsmaatregelen die door DNB worden genomen op basis van de Sanctiewet niet worden gepubliceerd. Dit is niet wenselijk. In integriteitsonderzoeken worden met enige regelmaat schendingen van de Sanctiewet vastgesteld naast schendingen van de Wwft of de Wtt 2018. De Wwft en Wtt 2018 bevatten wel een publicatieregime. DNB wenst dit gelijk te trekken voor de Sanctiewet. Publicatie van deze handhavingsmaatregelen dient, evenals bij de publicatieregimes in de Wwft en de Wtt 2018, het doel van informeren van het publiek, van preventie alsook van inzicht in de handhavingspraktijk.

Wat mij betreft is dat de verkeerde volgorde.

Het is hoog tijd dat de kwaliteit van de regelgeving sterk wordt verbeterd en dat er minder vaak gewijzigd wordt. Het dringend nodig dat de overheid de voorlichting inzake witwasbestrijding en sanctieregelgeving sterk verbetert (onder meer door een goede database met sanctie informatie en witwasbestrijdingsinformatie) [*].

De wijze waarop het Ministerie van Financiën met ondernemingen omgaat, is een indicatie dat het toeslagen-schandaal bij de Belastingdienst geen incident is. Het maakt duidelijk dat cultuur en gedrag van het Ministerie van Financiën te wensen overlaten.

Het is tijd voor een maatschappelijk betamelijke overheid.

 

[*] Zie onder meer deel 1. van mijn consultatiereactie aan DNB van september 2019 en een bericht over gebruik van mijn tekst door NCI.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s