Banken vragen om transparantie DNB | consultatie handhavingsbeleid

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet in een consultatiereactie van 2 maart jl. weten behoefte hebben aan meer transparantie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) inzake het handhavingsbeleid. In de reactie vraag de NVB om aan te geven waarom het handhavingsbeleid wordt gewijzigd en dringt aan op verheldering van gewijzigde verdeling van handhavingsbevoegdheden, nu ook Europese autoriteiten een rol spelen. NVB vraagt of de ad hoc mededelingen inzake handhaving in het nieuwe document zijn opgenomen.

Verstandig is dat de bankenorganisatie aan DNB vraagt de consultaties via https://www.internetconsultatie.nl/ te laten verlopen en alle consultatiereacties openbaar te maken.

De organisatie dringt, onder meer vanuit het rechtszekerheidsbeginsel, aan op meer informatie over de zgn. ‘informele handhaving’:

Omdat informele handhaving veelvuldig plaatsvindt maar tegelijk grotendeels een black box blijft die zich onttrekt aan de waarneming van de sector, het parlement en het bredere publiek, zou meer transparantie over deze vorm van handhaving zeer welkom zijn. Dit zou bereikt kunnen worden door in het jaarverslag niet alleen de aantallen informele maatregelen te noemen maar meer details te geven, bijvoorbeeld over welke overtredingen zijn geconstateerd en over waarom in desbetreffende gevallen voor informele handhaving in plaats van voor formele handhaving is gekozen. Met een dergelijk overzicht (op anonieme basis) zou in ieder geval meer inzicht ontstaan over hoe het instrument van informele handhaving wordt ingezet.

Verder wordt gevraagd om nadere informatie over de ‘gedrags- en cultuurinzichten’ die door DNB zouden worden ingezet en die niet transparant zijn.

De transparantie kan niet van één kant komen. Het zal een uitdaging voor DNB en het Ministerie van Financiën zijn om tot een verbetering van de eigen cultuur en het eigen gedrag te komen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s