KNB-voorstellen rechtspersonenrecht

Notarissenorganisatie KNB is al vroeg met de volgende verkiezingen bezig. In een document (pdf) dat de organisatie bekend maakte, worden diverse voorstellen gedaan, onder meer op het gebied van het rechtspersonenrecht. Zij stellen voor:

  • om mogelijk te maken dat statuten uitsluitend in het Engels worden opgemaakt (moet er dan niet een officiële woordenlijst komen?);
  • om een fiscaal transparante bv mogelijk te maken;
  • het nv-recht te stroomlijnen naar het (nieuwere) bv-recht.

De passage over het rechtspersonenrecht luidt:

Statuten rechtspersoon
In Nederland zijn veel internationale bedrijven gevestigd en wonen veel verschillende nationaliteiten. De wet bepaalt dat de statuten van een rechtspersoon altijd in de Nederlandse taal moeten worden opgesteld. Deze bepaling past niet meer in deze tijd. Het notariaat bepleit dat statuten in het Engels mogen worden opgesteld.

Voorstel: Statuten van een rechtspersoon mogen, onder voorwaarden, naast in het Nederlands ook in het Engels worden opgesteld.

Fiscaal transparante BV
Ondernemend Nederland zou baat hebben bij een fiscaal transparante BV; een ondernemer kan ervoor kiezen dat hij onderworpen blijft aan de inkomstenbelasting en de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting. Die BV is dan niet onderworpen aan vennootschapsbelasting. Er wordt dus als het ware fiscaal door de BV “heen gekeken”.
In de VS is dit fenomeen bekend onder de noemer “check the box”. Omdat de fiscaal transparante BV wel rechtspersoonlijkheid heeft kan de BV eigenaar zijn van het ondernemingsvermogen (bijvoorbeeld registergoederen). Dit maakt ook de fiscale toe- en uittreding uit de onderneming makkelijker. Er hoeft dan geen verdeling van de boedel van de onderneming plaats te vinden.

Voorstel: Maak de fiscaal transparante BV wettelijk mogelijk in Nederland.

Herziening NV-recht
In 2012 is het BV-recht gemoderniseerd en daardoor zijn de regelingen van de BV en de NV gaan verschillen. Er liggen meerdere scenario’s voor het NV-recht: afschaffing, geen aanpassing, beperkte aanpassing en brede flexibilisering. De praktijk neigt naar een beperkte technische aanpassing om onduidelijkheden op te lossen.

Voorstel: Onderzoek, in overleg met de praktijk, een beperkte aanpassing van het NV-recht om het weer in lijn te brengen met het BV-recht.

 

Dit artikel verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Rechtspersonenrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s