Oppassende Europese burgers achtervolgd door Amerikaanse overheid

Zegt de bank uw bankrekening op en weigeren banken financiële diensten, terwijl u een oppassende Europese burger bent die netjes belastingaangifte doet en betaalt? Dan bent u misschien een ‘Accidental American’, een ‘toevallige Amerikaan’, slachtoffer van het afwijkende systeem van nationaliteit en van de ruime definitie van belastingplichtige (‘US Person’) die de Verenigde Staten hanteert.

Opmerkelijk is dat de nationale Europese overheden toelaten dat hun burgers worden benadeeld door de Verenigde Staten, ondanks ondertekening van mensenrechtenverdragen en ondanks de toepasselijkheid van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In het Europees Parlement is wel aandacht voor de discriminerende praktijken van de Amerikanen.

 

 

 

 

De problemen van de toevallige Amerikanen komen aan de orde in de uitzending van Reporter Radio (NPO 1) van 5 januari jl.:

Europa in de bres voor ‘toevallige Amerikanen’
zondag 5 januari 2020, 19:04 uur

Banken zitten nog altijd achter Nederlanders aan die toevallig ook de Amerikaanse nationaliteit hebben omdat ze in de VS geboren zijn. Een van hen diende een klacht in tegen zijn bank. Die klacht werd onlangs behandeld bij een geschillencommissie. We doen verslag. Ook een gesprek met Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66).

Lees ook het artikel op de site van de NOS, Banken bevriezen rekeningen van Nederlandse toeval-Amerikanen. In dat artikel is één van die toeval-Amerikanen aan het woord:

Ronald Ariës is een van de toeval-Amerikanen en heeft een procedure aangespannen tegen zijn bank. “Ik kan niet tegen onrecht en dat is precies wat dit is. Ik heb daar niet gewoond, geen studie gevolgd, niet gewerkt, ik heb altijd in Nederland belasting betaald.” Hij vindt dat het Nederlandse ministerie van Financiën tegen de Amerikanen moet zeggen dat zij hem met rust moeten laten.

 

Meer over FATCA en de Accidental Americans
Op dit blog besteed ik al langer aandacht aan FATCA en de schending door de Verenigde Staten van financiële mensenrechten. Recent schreef ik:

Meer informatie op de algemene pagina over FATCA en de Accidental Americans op dit blog. Alle artikelen over FATCA zijn te vinden via deze tag.

Lees ook over financiële mensenrechten op dit blog, rechten die bedreigd worden door de nieuwe digitale mogelijkheden van overheden, die mogelijkheden bieden die er voorheen niet waren, waarvan FATCA een voorbeeld is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s