FATCA | NOODKREET: mijn bank dreigt mijn rekening te sluiten per 6 november 2019 | de slachtoffers van de Amerikaanse overheid

Al eerder besteedde ik op dit blog aandacht aan de penibele positie van de ‘accidental Americans’, wiens mensenrechten geschonden worden door de Amerikaanse overheid.

Hoe deze mensen zich voelen is af te leiden uit deze brief die een accidental American stuurde aan een aantal leden van de Tweede Kamer, medewerkers van het Ministerie van Financiën en een lid van het Europees Parlement. De tekst volgt hierna geanonimiseerd:

Onderwerp: NOODKREET: [bank] dreigt mijn rekening te sluiten per 6 november 2019

Geachte Dames en Heren van de Politiek,

Ondanks dat het ministerie van financiën recent heeft aangegeven dat Nederlandse banken hun dienstverlening aan Accidental Americans zonder SSN nummer niet mogen weigeren, heeft de [bank] mij op [datum] een dreigbrief gestuurd.

Het is voor mij als klant onbegrijpelijk dat ondanks de Europese regelgeving voor banken, ondanks uitspraken van zowel de staatssecretaris van Financiën als ook van de AFM, de [bank] mij toch als klant wil gaan weigeren.

Ze verschuilen zich daarbij zelfs achter wettelijke verplichtingen…..
Terwijl het voor mij onmogelijk is om nog normaal te kunnen functioneren zonder bankrekening, al is het maar om Nederlandse belasting te kunnen betalen.

Ik ben al zo’n 40 jaar klant bij de [bank]. Het is voor hen eenvoudig om vast te stellen dat ik nog nooit een financiële transactie van of naar de VS of andere onverklaarbare grote transacties heb gedaan.
Ik ben dus geen witwasser of crimineel en heb geen enkel inkomen of bezit in de VS.
Ik heb al mijn hele leven keurig mijn belasting in Nederland betaald.
Ik ben nu [***] jaar en ben op 2 jarige leeftijd met mijn Nederlandse ouders naar Nederland gekomen.
Ik heb voor die overtocht (en in alle jaren daarna) géén VS-paspoort gehad, ik heb géén SSN nummer en kon vóór de ontvangst van de FATCA brieven van mijn bank niet bevroeden dat ik ook maar enige verplichting in de VS had.

De overeenkomst met de VS om belastingontduikers op te sporen heeft als nadelig bij effect dat goedwillende Nederlanders opgezadeld worden met een financieel probleem van grote orde.
Alleen al het bepalen of ik wel of niet belasting verplichtingen in de VS heb èn de aanvraag van een CLN gaat bij elkaar zo’n € 10.000 kosten! 

Dat is heel veel geld dat verdwijnt uit mijn portemonnee en uit het kapitaal van de de Nederlandse samenleving.
En wat als zou blijken dat ik daarbovenop ook nog belasting zou moeten afdragen aan de VS, daar verdwijnt dan opeens mijn zorgvuldig opgebouwde reserves voor mijn pensioen.

De overeenkomst met de VS biedt ruimte voor aanpassingen op basis van knelpunten die geconstateerd worden tijdens de uitvoering (zie artikel 8 op blz 18 vd IGA).

Wel nu; als dit geen knelpunt is dat om een oplossing vraagt dan weet ik het ook niet meer, maak gebruik van arikel 8!
en niet te vergeten; de banken gaan gewoon hun eigen gang, dus verzin een manier om het de banken te verbieden om rekeningen te sluiten.

Het is voor mij, als Nederlandse staatsburger, onbegrijpelijk dat ik en alle andere Accidental Americans door de Nederlandse politiek zo in de steek worden gelaten.

Er wordt al jaren gesproken over FATCA, de Accidental Americans en het onrecht dat hen wordt aangedaan. De eerste kritische vragen in de tweedekamer zijn al van 2014, dat is 5 jaar geleden!

Maar een echte oplossing is er tot op vandaag niet geboden.

Het lijkt er sterk op dat het belang van banken en politiek om boetes te voorkomen belangrijker is dan het belang van Nederlandse staatsburgers om geen onrechtvaardige belasting verplichtingen in de VS te moeten nakomen.

De manier waarop de Accidental Americans worden behandeld doet mij sterk denken aan de problemen met Joodse bezittingen in de tweede wereldoorlog…..
Nederlandse overheid en Nederlandse banken schamen zich nu, meer dan 60 jaar later, nog steeds over deze fase in onze geschiedenis.

Laat de geschiedenis zich niet herhalen en doe nu ècht iets tegen het onrecht dat deze groep Nederlandse staatsburgers wordt aangedaan.
Het is in en in triest dat ik zo’n uitspraak moet doen!

Ik heb recht op steun van mijn overheid.
alvast bedankt voor uw hulp.

 

Lees wat accidental Americans zijn in dit bericht en dit bericht. De banken zijn doodsbang voor de VS, zie dit artikel waarin een Nederlandse bank wordt geciteerd. Alle berichten over accidental Americans en FATCA zijn via de FATCA-tag te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op FATCA | NOODKREET: mijn bank dreigt mijn rekening te sluiten per 6 november 2019 | de slachtoffers van de Amerikaanse overheid

  1. Pingback: De werking van FATCA in Europa | CIRMCA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s