Worden voetbalondernemingen Wwft-plichtig?

Een belangrijk deel van het bedrijfsleven moet zich aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) houden en criminaliteit opsporen [*].

Uit een artikel op de riskscreen valt op te maken dat voetbalondernemingen ook aan de categorie Wwft-plichtigen zal worden toegevoegd. Het zou dan gaan om zowel agenten, als clubs, federaties, ondernemingen als ‘individuen’.

Naleefkundig onderzoek ontbreekt
Het blijft apart dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de onderbouwing van dit soort ingrijpende politieke plannen ontbreekt. Ook de private partijen die een politieke rol spelen, zoals Transparency International, worden niet onderzocht en beoordeeld.

Anders gezegd: criminaliteit moet worden bestreden, maar of de antiwitwasbureaucratie wel verstandig is, heeft geen aandacht. In eerdere berichten heb ik al aangegeven welke onverstandige elementen de antiwitwasregelgeving bevat, onder meer het vele dubbele werk, taken opdragen aan ondernemingen die voor die taak niet toegerust zijn (zoals banken fiscale structuren laten beoordelen) en het niet nemen van maatregelen die veel geschikter zijn.

[*] Juridisch wordt het ‘monitoring’ genoemd en moeten ‘ongebruikelijke transacties’ bij FIU-Nederland worden gemeld.

 

Meer informatie:

Transparency International heeft in 2016 over sport geschreven. Het is te hopen dat dit rapport enige kwaliteit heeft.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s