Toekomst van het loterijwezen | brief van 5 juli 2019

Met loterijen kun je miljonair worden, zoals is gebleken uit het succes van de ondernemers achter de ‘Goede Doelen Loterijen’ (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij).

Verlaging afdracht
Die ondernemers zullen in de toekomst minder hoeven af te dragen, zo blijkt uit de brief van de Minister voor Rechtsbescherming van 5 juli jl., want het afdrachtpercentage gaat van 50% naar 40%.

De Minister schrijft:

Zoals eerder aangekondigd wordt het verplichte afdrachtpercentage van de goededoelenloterijen verlaagd van 50% naar 40%. [15]

[15] Kamerstuk 24 557, nr. 134. Tegelijkertijd verlaag ik het afdrachtpercentage van 75 naar 65% indien de vergunninghouder tot het organiseren van een goededoelenloterij niet minimaal 80% van de afdracht afdraagt aan een of meer begunstigden met ANBI-status (artikel 5, derde lid, sub a beleidsregels niet-incidentele artikel 3 loterijvergunningen).

Daar is wel een voorwaarde aan verbonden:

Randvoorwaarde hiervoor is de toezegging van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij) dat de nominale afdracht aan bestaande begunstigden niet zal afnemen als gevolg van aanpassing van het afdrachtpercentage. Verlaging van het afdrachtpercentage maakt innovatie mogelijk in de loterijsector. Zo ontstaat ruimte om het loterijproduct meer attractief te maken voor spelers, zonder afbreuk te doen aan het lage verslavingsrisico van deze kansspelen. Het Goede Doelen Platform staat achter de voorgenomen aanpassing van het Kansspelenbesluit. Het streven is om deze verlaging per 1 januari 2020 in te laten gaan.

Bestemming van de afdracht
Over de bestemming van de afdracht wordt gezegd dat:

  • deze moet kunnen rekenen op steun van de consument,
  • (potentiële) begunstigden voldoende toegang dienen te hebben tot het loterijstelsel en
  • begunstigden afdrachten vrij van last ontvangen.

Aangekondigd wordt dat nader onderzoek en besluitvorming zal plaatsvinden naar de vormgeving en eventuele verschillen in hoogte van de afdrachten.

Het zal me benieuwen of er iets wordt gedaan aan de het type bestedingen dat wordt beschreven in het artikel Loterijbaas Poelmann dirigeerde goededoelengeld naar ‘zijn’ Feyenoord (Parcival Weijnen en Bram Logger, 23 februari 2019, Follow the Money).

Eerder schreef ik over loterijen op 25 februari 2019 en 29 december 2018.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s