Transparantie van stichtingen | goede doelen geld gebruikt voor sponsoring van een voetbalclub

Eerder schreef ik over het opmerkelijke plan van het Ministerie van Veiligheid om goede doelen organisaties te verplichten om persoonsgegevens van donateurs openbaar te maken.
In mijn reactie schreef ik dat er alle aanleiding is voor verbetering van transparantie inzake stichtingen, maar dan op geheel andere punten dan door het Ministerie van Veiligheid voorgesteld.

Door goede doelen stichting gefinancierde groene energieleverancier, sponsort betaald voetbal
Dat er in de goede doelen sector bijzondere dingen gebeuren wordt geïllustreerd door een recent artikel van Weijnen en Logger over een goede doelen stichting (Stichting DOEN), welke stichting geld ontving van de loterijorganisatie van miljonair Poelmann (de Postcodeloterij). DOEN heeft grote bedragen (in het artikel wordt gesproken over 27,5 miljoen eigen vermogen en 15,8 miljoen aan leningen) in een door haar opgerichte groene energieleverancier, Qurrent gestoken. Die energieleverancier heeft een aanzienlijke bedrag (volgens het artikel zo’n 20 miljoen euro) uitgegeven aan sponsoring van een club in het betaalde voetbal. Bij deze voetbalclub is de heer Poelmann eveneens betrokken. Niet alleen sponsorde Qurrent de voetbalclub, ook stelde Stichting DOEN zich garant voor Qurrent inzake de nakoming van de sponsorverplichtingen, aangezien Qurrent armlastig is.

Het is bijzonder dat een armlastige energieleverancier met enorme bedragen een voetbalclub sponsort en dat een goede doelen stichting garant staat voor nakoming. De vraag is of dit wel een goede besteding was van het goede doelen geld dat Stichting DOEN ontving en of Stichting DOEN zich wel garant mocht stellen.

Dat de heer Poelmann zowel bij de Postcodeloterij als bij Stichting DOEN, als bij de betaald voetbalclub betrokken is, maakt een en ander precair.

Ik ben benieuwd of op grond van de loterijregelgeving is toegestaan dat door de Poscodeloterij via Stichting DOEN geld wordt gegeven aan een groene onderneming, die met grote bedragen het betaald voetbal sponsort. Ook is boeiend wat de rol van Poelmann is geweest.

Reactie Postcodeloterij 
De Postcodeloterij heeft op de datum van het verschijnen van het artikel een reactie bekend gemaakt op haar website. Daarin wordt gezegd dat Poelmann wel een tip over sponsoring aan Qurrent heeft gegeven, maar: “Bij de gesprekken en de besluitvorming over een mogelijke overeenkomst was hij niet aanwezig“, aldus het bericht.

Opvallend is dat in de reactie over het uitgavenbeleid van de door de loterij gesteunde organisaties (de ‘beneficiënten’) niet wordt gesproken. De Postcodeloterij zet uitgebreid uiteen hoe zorgvuldig zij omgaan met de keuze van de beneficiënten en hoe belangrijk het werk van de loterij is voor de maatschappij. Een antwoord op de vraag of gewenst is dat beneficiënten het ontvangen bedrag inzetten als sponsoring van commerciële bedrijven en of DOEN zich garant mocht stellen voors sponsorgelden, wordt niet gegeven.

Tot slot
Deze geschiedenis leert dat het interessant is te kijken naar de uitgaven van goede doelen organisaties en hun beneficiënten. Daarbij verdienen marketing uitgaven grote aandacht. Immers, als de bestuurders van goede doelen organisaties en de marketeers topinkomens verdienen en als door middel van sponsoring commerciële bedrijven worden gesteund, lijkt me dat geen goede besteding van de donaties en loterijontvangsten.

Nog interessanter wordt het als goede doelen organisaties “bij toeval” allen dezelfde marketing bedrijven (of andere leveranciers) inschakelen. Ik ben benieuwd of dat onderwerp wordt van een volgend artikel van deze auteurs.

 

Meer informatie:

Artikel Loterijbaas Poelmann dirigeerde goededoelengeld naar ‘zijn’ Feyenoord, door Parcival Weijnen en Bram Logger, 23 februari 2019, Follow the Money.

Reactie Postcodeloterij op het artikel:
Op de site van de Postcodeloterij verscheen een reactie op het artikel in Follow the Money.

Overig
Artikel Quote 500-lid Boudewijn Poelmann sponsort Feyenoord voor €20 miljoen | Quote

Al eerder meldde ik een twitterbericht van Weisglas over deze loterijenorganisatie:

 


Aanvulling 25 november 2019
Roel Gooskens schreef op 21 november jl. voor Follow the Money Loterijgeld is schimmig speelgeld voor Poelmann. Opvallend is dat het loterijwezen er in slaagt de wetgever rustig te houden. De afdracht aan goede doelen wordt zelfs verlaagd, zag ik in augustus (niet recent gekeken).

Aanvulling 19 juni 2021
Bij Follow the Money verscheen een artikel over de bijzondere relatie tussen het loterijwezen en de goede doelen. Ook goede doelen organisaties op het gebied van bestrijding van gokverslaving worden gesponsord door …

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Jaarverslaggeving, Not-for-profit, Stichting en vereniging en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s