Handelsverbod met schurkenstaten op grond van de Wwft

Ondernemingen die zich aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten houden, dienen ‘ongebruikelijke transacties’ van hun klanten melden bij FIU-Nederland. Één van de situaties dat dit moet gebeuren, is als zich het volgende voordoet:

Een transactie van of ten behoeve van een (rechts)persoon die woonachtig of gevestigd is of zijn zetel heeft in een staat die op grond van artikel 9 van de vierde anti-witwasrichtlijn in gedelegeerde handelingen van de Europese Commissie is aangewezen als een staat met een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme.

De door de Europese Commissie aangewezen staten noem ik hierna ‘schurkenstaten’.

De geciteerde tekst lijkt te betekenen dat iedere transactie door de klant (van een Wwft-plichtige) met een wederpartij in een schurkenstaat gemeld moet worden.

Avonturenreisbureau
In de door de NOB opgestelde Richtsnoeren staat daar een voorbeeld van op pagina 74, nl. dat de klant een reisbureau is, gespecialiseerd in avontuurlijke reizen. In de Richtsnoeren staat:

De beroepsorganisaties verwachten dat deze indicator, ook veel nutteloze meldingen zal opleveren, omdat er bij een objectieve indicator geen beoordelingsruimte is voor de instelling. Is de cliënt bijvoorbeeld een reisbureau gespecialiseerd in avontuurlijke reizen, dan zal de instelling waarschijnlijk talloze transacties moeten melden zonder dat de instelling aanleiding heeft om te veronderstellen dat er sprake zou kunnen zijn van witwassen of terrorismefinanciering.

Handelsverbod
Als de passage inzake transacties met schurkenstaten inderdaad betekent dat alle inkopen en verkopen van klanten van Wwft-plichtigen in schurkenstaten zoals de Bahama’s, Panama, Saoedie-Arabië, Bosnië en Herzegovina en Tunesië moeten worden gemeld bij FIU-Nederland, is de vraag of de Wwft-plichtigen nog wel zulke klanten willen hebben. Dit zal dus gaan leiden tot weigering van diensten aan dergelijke klanten, ook al is er met de handel met bijvoorbeeld Tunesië niets aan de hand.

Het lijkt er op dat deze meldplicht de facto een handelsverbod gaat opleveren met betrekking tot schurkenstaten. Met witwasbestrijding heeft het niets meer te maken, vrees ik.

Zie voor de nieuwste lijst van schurkenstaten deze pagina. Onbegrijpelijk dat hier nog steeds geen fatsoenlijke database van is.


Aanvulling 25 februari 2019
Op de site van de Europese Commissie staat op de schurkenstaat pagina iets heel opmerkelijks, nl. deze tekst met plaatje:

Met ‘sustainable development‘ kan dit helemaal niets te maken hebben. Ik ben benieuwd wat ontwikkelingsorganisaties van het de facto handelsverbod vinden.

In het FD verscheen het artikel “Groeiend verzet tegen Europese witwaslijst” (betaalmuur).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s