Slecht idee van Transparency c.s.: burgeropsporing met alle data van het ubo-register | Wwft

In Trouw stond gisteren een opinie waaruit blijkt dat private organisaties er op aandringen dat zij gratis alle gegevens uit het ubo-register zullen ontvangen, zodat zij die gegevens digitaal kunnen analyseren.

Anders gezegd:
deze private organisaties willen ongecontroleerd gaan dataminen in de grote bak met persoonsgegevens van uiteindelijk belanghebbenden onder het mom van de witwasbestrijding.

De organisaties zijn Tax Justice NL, Transparency International Nederland en Open State Foundation. Zij wensen de bestrijding van financieel-economische criminaliteit niet aan de overheid over te laten en willen zelf – zonder cybersecurity- en privacywaarborgen met vertrouwelijke persoonsgegevens van uiteindelijk belanghebbenden aan de slag.

Boven de opinie staat de misleidende titel “toegang tot het register waar witwassen is op te sporen“. Dat is onjuist, omdat het ubo-register alleen gegevens van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s) zijn opgenomen. Uit het register blijkt niet of die ubo’s witwassen.

Ten onrechte schrijven de auteurs van de opinie dat het Nederlandse ubo-register, anders dan in andere EU-landen, “niet echt openbaar” wordt. Nederland zal volgens de plannen aan de Europese regels moeten voldoen (die naar mijn mening al veel te ver gaan), wat betekent dat de gegevens openbaar toegankelijk worden. Het betekent echter niet dat de gegevens in bulk mogen worden overgedragen aan private organisaties, adtech-bedrijven of andere partijen met belangstelling voor de gegevens. In de Europese regelgeving staat dat het ubo-register aan de AVG moet voldoen.

Geen recht op cybersecurity en privacy
Mensen die in het ubo-register terecht komen hebben volgens deze organisaties geen recht op privacy en bescherming van hun persoonsgegevens. Het geeft aan hoe zeer deze private organisaties buiten de werkelijkheid staan, waarin datagraaien aan de orde van de dag is.

De auteurs van de opinie beweren dat het in bulk doorleveren van ubo-gegevens geen misbruik zou opleveren. Ik geloof daar niets van. In Nederland is al ervaring opgedaan met de schade die vermelding op de Quote-lijst oplevert (de meeste slachtoffers maken dat niet publiek) en met misbruik van persoonsgegevens uit het handelsregister, zoals het kopiëren van handtekeningen uit akten en misbruik van adresgegevens van functionarissen. We weten hoe het de ZZP’ers is vergaan, die zeer veel marketing-overlast ondervinden.

Het belang van een veilige en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is groter dan ooit. Die persoonsgegevens mogen gebruikt worden voor criminaliteitsbestrijding, daar is op zich niets mee mis, mits dat zorgvuldig gebeurt. Dat is ook het vertrekpunt van de AVG: profilering en data-analyse hoort alleen te gebeuren met waarborgen.

Het op grote schaal analyseren van persoonsgegevens van onschuldige burgers hoort uitsluitend te gebeuren door instanties waarvan de integriteit wordt getoetst, met alle cybersecurity- en privacy waarborgen.

 

Meer informatie:
Geef de samenleving toegang tot het register waar witwassen is op te sporen, Trouw, 12 augustus 2019.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s