Kan artificial intelligence een positieve maatschappelijke uitwerking hebben? | NJCM

Een reminder: op 19 september aanstaande organiseert het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) een seminar “De kracht van kunstmatige intelligentie“. Ik schreef er eerder al over. Uit de uitnodiging spreekt optimisme:

Artificial Intelligence (AI) biedt overheden en andere organisaties bijzondere mogelijkheden om te innoveren. Zo wordt AI inmiddels ook ingezet bij de bestrijding van fraude en ondermijning. Technieken als big data analytics, profiling en deep learning bieden ondersteuning bij opsporing en vroegsignalering.

Vanuit verschillende hoeken klinkt de roep om AI’s potentieel ook positief voor burgers in te zetten. Vooral onze sociaaleconomische grondrechten kunnen hier baat bij hebben. Als je kan voorspellen wie zal uitvallen op school, geen baan vindt of haar schulden niet zal kunnen afbetalen, kan je dan ook voorspellen hoe dit soort situaties zijn te voorkomen?

De verwachtingen zijn hooggespannen maar de inzet van AI is niet zonder risico: er is al bewezen dat toepassingen, ook als ze positief bedoeld zijn, onbedoeld negatieve effecten kunnen hebben. Het kan daarbij moeilijk zijn te begrijpen waarom dat gebeurt, en daarmee hoe het te voorkomen. Controle en transparantie moeten worden bevorderd. Onderzoek, discussie en rechtskaders zijn nodig.

De wil lijkt er te zijn: het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties liet een studie uitvoeren naar de impact van algoritmes op grondrechten, en de WRR is om advies gevraagd over de impact van AI. Verder onderzoekt het WODC “Juridische aspecten van algoritmen die besluiten nemen” en kijkt het Panel for the Future of Science and Technology van het Europees Parlement naar de mogelijkheden en uitdagingen van algorithmic decision making.

De uitdaging: hoe kunnen we het potentieel van AI inzetten om de sociale mensenrechten zoals het recht op werk, onderwijs en een goede gezondheid te bevorderen met behoud van de bescherming van klassieke grondrechten zoals due process en non-discriminatie.

 

Als het aan NJCM ligt worden we dus geen slaafjes van Google en Facebook, gaat surveillance ons leven niet beheersen en hoeven we innovatieve criminaliteit niet te vrezen.

Ik hoop dat het waar is.

Mensen van AI
In ieder geval lijkt het een interessante bijeenkomst, met een hooggeleerd gezelschap:

  • Janneke Gerards, hoogleraar Fundamentele Rechten aan de Universiteit Utrecht;
  • Quirine Eijkman, Ondervoorzitter onderzoek en advies College voor de Rechten van de Mens en lector Toegang tot het Recht bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht;
  • Martijn van Otterlo, Assistent Professor Artificial Intelligence aan de Tilburg University;
  • Merel Noorman, Assistent Professor AI, Robotics en STS aan Tilburg University;

en dat alles onder leiding van Marlies van Eck, universitair docent en onderzoeker bij eLaw – Centrum voor Recht en Digitale Technologie (Universiteit Leiden).

Dus komt allen en wordt lid van NJCM!

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s