Innovatieve criminaliteit

Bij technische innovatie wordt door velen gezegd dat ‘de regels‘ niet mogen belemmeren.
Nou dat hebben we geweten: veel IT-bedrijven zijn dankzij ‘soepele’ Amerikaanse regels groot geworden door (semi-)malafide activiteiten, bijvoorbeeld:

  • Facebook verleidt onder het mom van ‘privé-activiteiten’ gebruikers om niet alleen gegevens over zichzelf maar ook over al hun contacten (via het afgeven van het adresboek en via andere wegen) af te geven en die zowel gebruikers als niet-gebruikers volgt, analyseert en verkoopt. Ondanks alle wantoestanden bestaat het bedrijf nog steeds.
  • Google las tot voor kort de complete inhoud van GMail correspondentie en analyseerde die correspondentie (en zegt daarmee gestopt te zijn, maar kunnen we dat geloven?); Google volgt, analyseert en verkoopt de hele wereld, dus ook degenen die geen abonnee zijn. Van dataminimalisatie hebben zij nog nooit gehoord.
  • Adtech-bedrijven proberen op steeds agressievere wijze in te breken bij gebruikers, met als belangrijkste voorbeeld het schandaal van de session-replay scripts.

Betere wereld?
Toch proberen de tech-verkopers ons te doen geloven dat de wereld beter zal worden van IT. Recent zag ik dat bij een columnist in een bericht op de site van VNO-NCW, “BusinessEurope: ‘Niemand zal de vierde industriële revolutie stoppen.’“. In het bericht spreekt een tech-optimist, Patrick Grant, hij schrijft onder meer:

Technologieën die met kunstmatige intelligentie tot stand komen zullen leiden tot meer efficiëntie, maar ook tot een beter evenwicht tussen werk- en privéleven en veiligere en meer voldoening gevende banen

 

Ik ben zo vrij er helemaal niets van te geloven. Lees mijn eerdere berichten over de digitale toekomst. Ik denk nog steeds dat wij straks allemaal zzp-slaafjes van Facebook en Google zijn geworden.


Aanvulling 13 juni 2019
Het regent waarschuwingen tegen fintech. Zie mijn bericht over de waarschuwingen door DNB. Inmiddels las ik dat ook IMF waarschuwt, zie het bericht van 8 juni jl., waarover door NU.nl werd geschreven. IMF voorvrouw Lagarde zegt onder meer:

A significant disruption to the financial landscape is likely to come from the big tech firms, who will use their enormous customer bases and deep pockets to offer financial products based on big data and artificial intelligence.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s