Digitalisering Notariële Informatie (DNI)

Twee partijen die veel gegevens met elkaar uitwisselen zijn het notariaat en de Belastingdienst. In dat verband is boeiend om te lezen dat één van de grote IT-projecten van de rijksoverheid, het project Digitalisering Notariële Informatie (DNI) is.

Uit de informatie over het project blijkt dat er grootschalig gegevens (zullen) worden uitgewisseld tussen fiscus en notariaat. Het illustreert wederom dat de Belastingdienst op een goudmijn zit.

Het project wordt als volgt beschreven:

Het programma Digitalisering Notariële Informatie (DNI) heeft als doel de uitwisseling van gegevens tussen het Notariaat en de Belastingdienst te verbeteren door het geautomatiseerd en gestructureerd ontsluiten van notariële gegevens en gegevens uit notariële akten. Dit betreft het inwinnen en binnen de Belastingdienst beschikbaar stellen van gegevens van notarissen, het verbeteren van het testamentproces en het inzetten/benutten van de informatie uit notariële akten voor handhaving en toezicht van fiscale middelen (in het kader van de Registratiewet). Bestaande handmatige werkzaamheden binnen het akteproces worden geautomatiseerd. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de rationalisatiedoelstellingen van de dienst door het uitfaseren van (technisch) verouderde applicaties voor registratie van notariële akten, en voor de overdrachtsbelasting.

In een nadere toelichting staat:

Notariële gegevens komen sneller, vollediger en actueler beschikbaar door het proces verder te automatiseren. Door deze gegevens breder binnen de dienst beschikbaar te stellen ontstaan nieuwe vormen van fiscaal toezicht, betere handhavingsmogelijkheden en komen fraudesignalen eerder aan het licht. Door het op gestructureerde wijze ontsluiten van gegevens ontstaan slimmere zoekmogelijkheden met een hogere trefkans. Dit leidt tot hogere belastingopbrengsten. Door verbetering van het testamentproces kan het proces erfbelasting sneller en effectiever verlopen en zullen erven minder onnodig worden belast. Werkzaamheden die momenteel handmatig worden uitgevoerd, zullen (deels) geautomatiseerd worden. Dit resulteert in personeelsreductie. De baten kunnen worden behaald bij volledige realisatie van het DNI programma. Batenmanagement wordt met business nader ingevuld.

Meer informatie: de pagina’s over DNI (pdf).

 


Aanvulling 18 december 2020
Op 15 december 2020 stuurde de staatssecretaris van Financiën een brief aan de Tweede Kamer (pdf) over de evaluatie van de Wet elektronische registratie notariële akten. Als bijlage was het rapport (pdf) gevoegd inzake een onderzoek naar de effecten van deze wet.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s