FIU-NL | Factsheet kwetsbaarheid Non Profit Organisaties in Nederland in relatie tot Terrorisme Financiering

In een nieuwsbericht van 13 juni jl. laat FIU-Nederland de Wwft-plichtigen het volgende weten:

Factsheet kwetsbaarheid Non Profit Organisaties in Nederland in relatie tot Terrorisme Financiering

13 juni 2019

De FIU-Nederland vraagt uw aandacht voor het volgende:
Het verzamelen, registreren, bewerken en analyseren van ontvangen meldingen, om te kunnen bepalen of deze van belang zijn voor het beschermen van de integriteit van het financieel stelsel, het bestrijden van witwassen en de financiering van terrorisme en het voorkomen van misdrijven. Dit zijn de kerntaken van de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU-Nederland). De FIU-Nederland deelt daarom de volgende informatie met u:

Kwetsbaarheid van Non Profit Organisaties (NPOs), met name stichtingen.

 

Hoewel de titel anders suggereert, schrijft FIU op pagina 3 dat maar een klein percentage not-for-profit organisaties risico’s op het gebied van terrorismefinanciering oplevert.

Risicokenmerken

Op pagina 4 volgt een zeer willekeurige opsomming van risicokenmerken, met het vreemde opschrift “de stichting als orgaan (entiteit)“. Helaas hebben de meeste kenmerken niets met terrorismefinanciering te maken en zijn ze er ook geen indicatie voor. Voorts blijkt er uit dat er niet veel kennis aanwezig is over het rechtspersonenrecht en de rechtspersonenpraktijk.

Het document illustreert dat het hoog tijd is om de kwaliteit van de witwasbestrijdings- en terrorismefinancieringsvoorlichting op een aanzienlijk hoger plan te tillen.

Dit artikel verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

 


Aanvulling juli 2019
Kort na het plaatsen van dit bericht is de factsheet van de site van FIU Nederland verdwenen. Het is mogelijk dat de tekst nog wel wordt gebruikt.

Ik heb de link naar de factsheet verwijderd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Rechtspersonenrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s