Is PSD2 een domme beslissing van Europa? Heeft Europa zich door grote bedrijven voor de gek laten houden? Er wordt nog steeds over PSD2 geschreven.
Op 2 mei verscheen het artikel PSD2 and Open Banking rush eroding banks’ mobile security measures van Alex Hamilton. Hamilton verwijst onder meer naar een Aite rapport In Plain Sight: The Vulnerability Epidemic in Financial Mobile Apps (pdf) van april 2019.
In het tijdschrift iBestuur stond het artikel “Privacyhorror of welkome innovatie?“, geschreven door Peter Olsthoorn, 2 mei 2019. Hij zet de bezwaren op een rijtje:
Welke bezwaren zijn er?
• Betaaldata zijn zeer gevoelig en leveren een uitgebreid profiel op.
• Je kunt toestemming wel intrekken, maar je moet er apart achteraan om data te laten wissen bij de fintech; en wie controleert dat?
• Gevaar dat grote partijen (webwinkels, app stores) klanten verplichten hun eigen betaaldiensten te gebruiken.
• Discriminatie op grond van betaalgedrag en financiële positie liggen voor de hand; zowel weigering van diensten en producten als prijsdifferentiatie naar gelang de dikte van de portemonnee.
• Met de rekeninggegevens van de klant zelf worden ook die van de tegenpartijen in de overboeking meegegeven, zonder hun benodigde toestemming.
• De bestaande banken maken de kosten, de fintechs en vooral grote partijen profiteren gratis.
Ook fraudeurs zijn al met PSD2 bezig. De Fraudehelpdesk waarschuwde op 4 april jl. voor een phishingmail “Voldoet uw betaalpas al aan de PSD2 wet?“. De Consumentenbond waarschuwt in een bericht van 12 april. De bond heeft een meldpunt geopend.
De Nederlandsche Bank waarschuwt niet…
Intussen doet DNB net of er niets aan de hand is:
Al gehoord van #PSD2, de nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer? Kijk wat PSD2 voor jou kan betekenen op https://t.co/q4WfBvvA58. pic.twitter.com/6YQfG42XJk
— DeNederlandscheBank (@DNB_NL) April 18, 2019
Waarschuwingen voor de risico’s van PSD2 ontbreken.
Waarschuwing door het Anti Money Laundering Centre
Dat is vreemd, nu het Anti Money Laundering Centre (AMLC) al een tijd geleden adviseerde dat de gebruikers gewaarschuwd zouden worden voor de risico’s. In deze organisatie wordt samengewerkt door FIOD, politie, Openbaar Ministerie en de Financial Intelligence Unit (FIU).
Lees het AMLC rapport De tweede Europese betaaldienstenrichtlijn (PSD2) en de risico’s op fraude en witwassen.