Wet van het Dubbele Werk | banken willen graag Wwft-naleving centraliseren

Uit een artikel dat vandaag in het FD verscheen, Banken willen betrouwbaarheidskeurmerk voor nieuwe klanten, blijkt dat banken de opsporing van criminaliteit en voorkoming van betrokkenheid bij criminelen (officieel “Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme“, Wwft) graag willen centraliseren. Grote accountants- en advocatenkantoren lopen zich al warm om een dergelijk systeem op te zetten.

Dat is begrijpelijk, want de Wwft is de Wet van het Dubbele Werk. Iedere Wwft-plichtige (waaronder banken, verzekeraars, accountants) moet hetzelfde cliëntenonderzoek bij dezelfde cliënt uitvoeren om criminaliteit te bestrijden.

Criminaliteitsbestrijding terug naar de overheid?
Eigenlijk is criminaliteitsbestrijding de taak van de overheid. Dus wordt het misschien eens tijd banken weer te nationaliseren? Of is het een idee de overheid het cliëntenonderzoek voor alle Wwft-plichtigen in Nederland uit te voeren? Lijkt me een mooie taak voor de screeningsautoriteit, Dienst Justis. Kan er meteen een mooi systeem worden opgezet met hoor en wederhoor en rechterlijke toetsing van het screeningsproces.

Bezinning
Het zou niet verkeerd zijn als de rijksoverheid en de Europese instellingen eens zouden nadenken over de vraag of het huidige systeem van witwasbestrijding is mislukt. Immers, de recent inwerkinggetreden 4e en 5e Europese antiwitwasrichtlijnen brengen geen wijziging in de basissystematiek, die wel eens fundamenteel fout zouden kunnen zijn.

NB Ik schreef al eerder over het dubbele werk dat de Wwft meebrengt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s