Algemene Rekenkamer onderzoekt of burger eigen gegevens in basisregistraties kan corrigeren

Terwijl het ministerie van binnenlandse zaken het e-mail adres van burgers in de Basisregistratie personen wil opnemen (een onzalig idee, lees mijn bericht), kondigt de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar het functioneren van de basisregistraties aan

Inzage en correctie van de eigen gegevens
Kern van het onderzoek is dat wordt nagegaan of burgers hun eigen gegevens makkelijk kunnen inzien, controleren en ook corrigeren. Dat is een heet hangijzer bij de vele digitale gegevensverzamelingen die bij de overheid, bedrijven en organisaties bestaan en is een basisprincipe van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Bericht Algemene Rekenkamer
Zie onderstaand bericht:.

Vervolgonderzoek basisregistraties
De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar de vraag in hoeverre het stelsel van basisregistraties bijdraagt aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven. Dit doen we onder meer door na te gaan hoe gemakkelijk burgers en bedrijven hun eigen gegevens kunnen inzien en corrigeren. Ook kijken we of knelpunten die we bij ons onderzoek uit 2014 aantroffen inmiddels zijn aangepakt en opgelost en wat de belangrijkste resterende knelpunten zijn.

Waarom onderzoeken we dit?
Burgers en bedrijven verwachten goede en efficiënte dienstverlening van de overheid. En voor de overheid is het belangrijk om over betrouwbare basisgegevens te beschikken. Fouten in de gegevens kunnen grote gevolgen hebben voor burgers of bedrijven. In 2014 hebben we onderzoek gedaan naar basisregistraties. In dat onderzoek hebben we de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een aantal aanbevelingen gedaan om knelpunten voor burgers en bedrijven aan te pakken. Met dit vervolgonderzoek naar basisregistraties willen we eventuele knelpunten beter in beeld krijgen en bijdragen aan het oplossen en voorkomen van knelpunten bij het gebruik van basisregistraties.

Wat zijn de onderzoeksvragen?
In ons vervolgonderzoek naar basisregistraties gaan we na:

• Of onze aanbevelingen uit het onderzoek uit 2014 zijn opgevolgd en zo niet wat de belangrijkste resterende knelpunten en verbeterpunten voor de 11 basisregistraties vanuit het perspectief van burgers en bedrijven zijn.
• In hoeverre er samenhangende, gebruiksvriendelijke en complete voorzieningen voor inzage, correctie en hergebruik van gegevens zijn voor de 11 basisregistraties.

De uitwisseling van informatie tussen de Algemene Rekenkamer en de gecontroleerde organisaties is vertrouwelijk en dus niet openbaar. Ook niet met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB-verzoek).

Geplande publicatiedatum: eerste kwartaal 2019
Onze publicaties bieden wij aan de Tweede Kamer aan. Ze zijn vanaf dat moment terug te vinden op deze website.

Al eerder meldde ik dat de Nationale Ombudsman de gegevensuitwisseling binnen de overheid onderzoekt. Iedereen kan zijn of haar ervaringen bij de Ombudsman melden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s