1e wet ter implementatie van AMLD4 aanstaande maandag en dinsdag op de agenda van de Eerste Kamer | Wwft

Aanstaande maandag en dinsdag staat het eerste wetsvoorstel ter implementatie van de 4e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4), de “Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn” op de agenda van de Eerste Kamer.

Door middel van het wetsvoorstel wordt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gewijzigd. De nieuwe regels beogen financieel-economisch criminaliteit beter te bestrijden, wat wordt gedaan door middel van een enorme bureaucratie, waarbij grote hoeveelheden persoonsgegevens worden verzameld en uitgewisseld.

De implementatie van AMLD4 vindt in Nederland zeer verbrokkeld plaats, door middel van twee aparte wetsvoorstellen (waarvan het tweede nog niet bekend is) en meerdere uitvoeringsregelingen (van één zijn inmiddels twee versies bekend).

Ondanks de kritiek die de Eerste Kamer tijdens de behandeling had, wordt verwacht dat het wetsvoorstel aanstaande dinsdagavond zal worden aangenomen.

Meer informatie:


Aanvulling 10 juli 2018
Zie het bericht “Debat Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn” op de site van de Eerste Kamer:

Debat Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn
9 juli 2018

De Eerste Kamer debatteerde maandag 9 juli in eerste termijn over het voorstel van minister Hoekstra van Financiën over de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn (34.808).
Alle fracties in de Eerste Kamer steunen het strenger aanpakken van corruptie en witwaspraktijken. Wel uitten de meeste woordvoerders hun zorgen over het middel dat voorlag. Met name over het verscherpte onderzoek naar mensen met een publieke functie én hun naasten werden veel vragen aan de minister gesteld.

PVV-senator Van Strien wilde van de minister weten of hij tenminste een andere maatschappelijke groepering zou kunnen noemen die banken aan extra witwaspraktijken-onderzoek moeten onderwerpen. In hoeverre zijn financiële dienstverleners uitgerust om verscherpt onderzoek te doen, vroeg senator Sent (PvdA) aan de minister. Senator Köhler (SP) vroeg aan Hoekstra waarom bij het hebben van rekeningen geen financiële grens van 15.000 euro wordt gesteld, voordat moet worden overgegaan tot een verscherpt cliëntenonderzoek door de bank. Volgens het wetsvoorstel moeten instellingen passende maatregelen nemen om de hiervoor genoemde klanten in kaart te brengen. Senator Prast (D66) wilde van de minister weten wat hij hierbij verstaat onder passend.

Niet alleen de mensen met een publieke functie zelf, maar ook zijn of haar familie en naast geassocieerden worden gescreend. Senator Ester (ChristenUnie) vroeg de minister hoe stigmatisering van onschuldige en niets vermoedende familieleden kan worden voorkomen. Voor senator Knip (VVD) zijn de vergaande onderzoeksbevoegdheden van de bankmedewerkers een punt van zorg. Hij vroeg de minister welke concrete hij hier ziet voor de toezichthouders. Senator Vos (GroenLinks) ziet een tegenstrijdigheid tussen de verplichtingen in deze richtlijn en de privacy. Zij vroeg de minister of de Autoriteit Persoonsgegevens hier een rol in kan spelen. Uit de schriftelijke behandeling maakte senator Van Kesteren (CDA) op dat het voorstel verdedigd wordt met de stelling dat dit soort wetgeving in het buitenland noodzakelijk is. Hij vroeg de minister of dat wil zeggen dat we hier wetgeving aan het behandelen zijn die in Nederland niet nodig is.
Het debat wordt dinsdag 10 juli voortgezet met de beantwoording door de minister en de tweede termijn van de Kamer. Ook de stemming over het voorstel is dan voorzien. De voorgestelde maatregelen beogen het witwassen van uit criminaliteit verkregen geld of het aanwenden van gelden of voorwerpen voor terroristische doeleinden, met gebruikmaking van het financieel stelsel, verder aan te pakken.

Dit voorstel wijzigt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband met de (gedeeltelijke) implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn ((EU) 2015/849) en in verband met de uitvoering van de nieuwe verordening betreffende bij geldovermakingen te voegen informatie ((EU) 2015/847).

Op de site van de Eerste Kamer staat een verslag van der vergadering van gisteren.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s