Cybercrime tegen belastingontwijking | criminele transparantie

In de gewone burgerwereld wordt transparantie niet meer gewenst vanwege de cybercrime risico’s en de behoefte aan eigen ruimte.

Intussen worden cybercriminelen ingezet om een ‘transparante’ wereld te creëren ter bestrijding van financiële criminaliteit en belastingontwijking. ‘Panama Papers‘ was mogelijk dankzij cybercrime. Niemand die het er over heeft dat cybercriminelen inbreken bij bedrijven en overheidsinstanties.

Paradise Papers

Ook voor het verkrijgen van de ‘Paradise Papers‘ was cybercrime nodig. Deze Papers lijken hoofdzakelijk te gaan over de legale mogelijkheden die grote bedrijven benutten om belasting te ontwijken. Om aan informatie te komen is er ingebroken bij een juridisch dienstverlener en bij negentien overheidsregisters, aldus dit bericht. Als deze negentien registers ‘gelekt’ zijn, neem ik aan dat de inbrekers ook alle andere handelsregisters in hun bezit hebben, zoals de registers die in het Europese project BRIS zijn opgenomen.

Mij lijkt dat er geen cybercrime nodig is om te constateren dat grote bedrijven de verschillen in belastingheffing tussen landen benutten. Als de juichende journalistieke verhalen worden afgepeld, blijft er een dode mus over. Maar het zal zeker helpen om Europa te stimuleren tot maatregelen om belastingconcurrentie tussen de lidstaten te beperken. En ook de surveillance maatregelen in het kader van de witwasbestrijding krijgen een steuntje in de rug.

BRIS overbodig?

En wordt BRIS binnenkort overbodig omdat alle gegevens in de ICIJ database zijn opgenomen? In ieder geval is de ICIJ database een nuttige informatiebron voor degenen die cliëntenonderzoek op grond van de Nederlandse antiwitwaswet moeten doen.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s