Het is tijd de Wwft te beperken tot banken en betaaldienstverleners

Onlangs is het jaarverslag van FIU-Nederland uitgekomen. In dat jaarverslag staan de kengetallen inzake de aantallen meldingen door de verschillende groepen ondernemingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen. Wwft-plichtigen hebben de verplichting om een melding bij FIU-Nederland te doen als zij vermoeden dat bij een transactie van of ten behoeve van een cliënt sprake is van witwassen of terrorismefinanciering.

95% meldingen door financiële instellingen

Uit de kengetallen van FIU-Nederland blijkt dat bijna 95% van de meldingen van ongebruikelijke transacties wordt gedaan door financiële instellingen, zie onderstaande bewerking van de gegevens uit het jaarverslag:

Het aantal meldingen van overige Wwft-plichtigen is maar circa 5% van het totaal en illustreert dat het weinig zin heeft om een brede groep  ondernemingen onder de meldplicht van de Wwft te brengen.

Eigenlijk zijn alleen betaaldienstverleners en banken goed in staat om het financiële verkeer van hun cliënten te monitoren en aan de hand daarvan meldingen van ongebruikelijke transacties te doen.

One-size-fits-all

Het zou goed zijn als de Nederlandse en Europese wetgevers inzien dat de antiwitwasbureacratie grotendeels ineffectief is en dat de one-size-fits-all aanpak van de antiwitwasregelgeving zinloos is.

Het zou beter zijn als er branchespecifieke maatregelen zouden worden genomen, die ook rekening houden met de aard van de activiteiten van betrokken ondernemingen, met hun informatiepositie en met hun kennisniveau en vaardigheden. Tot nu toe lijkt er alleen belangstelling voor symboolwetgeving te bestaan, zoals Tsingou in 2010 ook al constateerde.

Ik vrees dat ik pleit voor dovemansoren.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s