Vraag en antwoord ubo-register | wat betekent ubo?

Dit is deel 2 van de serie vragen & antwoorden over het ubo-register.


Vraag 3 – Waar is ‘ubo’ een afkorting van?

Dit is de Nederlandse afkorting voor ‘uiteindelijk belanghebbende‘, in het Engels “ultimate beneficial owner” en in het Duits “Wirtschaftlich Berechtigte”.


Vraag 4 – Is de ubo degene die in een onderneming aan de touwtjes trekt?

De definitie van het begrip ubo (zie vragen 1 en 2) is zo ruim, dat er vele mensen onder vallen die alleen een minderheidsbelang hebben en geen zeggenschap. In de publiciteit wordt gesuggereerd dat alleen degenen die ‘aan de touwtjes trekken’ in het register komen. Dat is onjuist.


Vraag 5 – Raakt het uboregister ook gewone burgers?

Ja: iedereen die aandelen of certificaten in Nederlandse rechtspersonen (zoals de bv) of een financieel belang in een personenvennootschap (zoals een vennootschap onder firma of maatschap) heeft vanaf 25% (mogelijk in de toekomst vanaf 10%) komt in het Nederlandse register. Bovendien komen bestuurders van rechtspersonen zonder ubo (zoals stichtingen) ook in het register. Mogelijk worden ook andere managers van rechtspersonen als ubo geregistreerd, nu de Europese richtlijn spreekt over ‘leden van het senior management’.


Vraag 6 – Waarom worden leden van het “senior management” van rechtspersonen als ubo geregistreerd?

Dat weet niemand. Op vragen hierover aan de Europese en Nederlandse politiek is tot nu toe nog nooit een antwoord gekomen.


Bovenstaande vragen en antwoorden bevatten informatie per 13 april 2017. Een en ander kan na deze datum kan wijzigen als gevolg van wijziging in de regelgeving of andere oorzaken.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s