Vandaag is de wetgevingsconsultatie inzake het op grond van de 4e Europese antiwitwasrichtlijn verplichte ub0-register van start gegaan.
Dit register zal grote gevolgen hebben voor de privacy en veiligheid van de daarin geregistreerde personen, omdat daarin niet alleen de uiteindelijk belanghebbenden van ‘brievenbusmaatschappijen’ worden geregistreerd. Onder meer zullen alle uiteindelijk belanghebbenden van alle bv’s en nv’s in Nederland in dit register worden opgenomen.
In het consultatiebericht wordt het doel van de regeling als volgt samengevat:
Het concept wetsvoorstel strekt tot implementatie van de verplichting tot het houden van een centraal register met informatie over uiteindelijk belanghebbenden (in het Engels ‘ultimate beneficial owner’, afgekort UBO) van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Deze verplichting vloeit voort uit Europese richtlijn 2015/849 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.
Een belangrijk element van het ubo-register is dat een zeer ruime definitie van ‘uiteindelijke belanghebbende’ (ubo) wordt gehanteerd:
uiteindelijk belanghebbende: de natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft over een onderneming of rechtspersoon
met als gevolg dat personen zonder financieel belang (statutair bestuurders) als ubo zullen worden geregistreerd. Een toelichting op dit vreemde plan heb ik in Europese documenten nergens aangetroffen, misschien dat hierover in de Nederlandse toelichting wel iets is te vinden.
Van ubo’s wordt het economisch belang geregistreerd:
de aard van het door de uiteindelijk belanghebbende gehouden economische belang en de omvang van dit belang
met als bizar resultaat dat ook bij statutair bestuurders een fictief economisch belang wordt aangenomen.
Gelukkig zijn de ontwerpers wel zo slim om bepaalde categorieën uit te sluiten, zoals de verenigingen van eigenaars (die overigens nu door overijverige banken worden aangeschreven met het verzoek hun ubo’s op te geven).
De consultatie loopt tot en met 28 april a.s., zodat er kort tijd is een zorgvuldige reactie op dit vergaande voorstel voor te bereiden.
Meer informatie:
- Aankondiging op de internetconsultatiesite
- Consultatievoorstel
- Consultatietoelichting
- Antwoord wetgevingstechnische vragen
Dit bericht is ook geplaatst op mijn ondernemingsrecht weblog.