Het datalek van Peter Lievense | risico’s van het BSN

Peter Lievense schreef voor het magazine iBestuur van januari 2017 een mooie intro over zijn persoonlijke datalek:

Bij deze meld ik een datalek, dat ik bovendien niet dichten kan: de Belastingdienst heeft van mijn BSN mijn BTW-nummer gemaakt en ik ben bij wet verplicht om  dat BTW-nummer her en der te publiceren samen met mijn NAW-gegevens, veelal in combinatie  met mijn IBAN. Als de gemeente Amsterdam een dergelijke gegevenscombinatie per ongeluk  – akkoord, drieduizendvoudig, maar toch – naar de verkeerde ontvanger verstuurt, moet die  dat tenslotte ook melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Overheid en privacy, best  ingewikkeld.

De intro is te vinden op pagina 2 van het magazine.

Risico’s van het burgerservicenummer (BSN)

De risico’s verbonden aan het veel ruime BSN-gebruik zijn al diverse keren aan de orde gesteld; het probleem is nog steeds niet opgelost. Niet alleen lopen kleine ondernemers risico omdat hun BSN in hun btw-nummer zit. Ook op andere manieren is er een te ruim gebruik van het BSN, bijvoorbeeld doordat zorgverleners op facturen aan patiënten complete NAW, geboortedata en BSN vermelden.

Het wordt tijd dat het gebruik van het BSN drastisch wordt ingeperkt. Het mag dan zo zijn dat de schade voor kleine ondernemers tot nu toe beperkt is gebleven; dat kan straks veranderen.

AVG, security en meer

Het magazine is ook voor het overige interessant, met artikelen over security en privacy, deels afkomstig van leveranciers waarmee in het kader van iBestuur wordt samengewerkt. De Europese Algemene Verordening  Gegevensbescherming (AVG) speelt een prominente rol in het magazine.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s