Over integriteit in Nederland: “Onbegrijpelijk oordeel over integriteit bankdirecteur” en hoe een fietspadencontroleur een vuurwapengevaarlijke crimineel wordt

Onder de kop “Onbegrijpelijk oordeel over integriteit bankdirecteur” verscheen op Cassatieblog.nl een artikel van Kasper Jansen over HR 2 mei 2014, ECLI:NL:HR:2014:1056 (ABN AMRO/Verweerder).
De zaak illustreert dat in de financiële sector zeer zorgvuldig moet worden omgegaan met de geschiktheidsbeoordeling van leidinggevenden.

Hoe het mis kan gaan rondom integriteit wordt ook geïllustreerd door de Brandpunt uitzending van 1 juni jl. Daarin wordt een fietspadencontroleur van de provincie Drenthe verdacht van strafbare feiten en wordt daarbij een privédetective ingeschakeld. De intro bij Brandpunt:

In de provincie Drenthe wordt een gewaardeerde fietspadencontroleur na tientallen jaren  goed functioneren ineens aan de dijk gezet. Na een onderzoek dat maar in 1 woord kan worden samengevat. Kafka. De provincie heeft het vermoeden dat de man iets heeft gestolen en schakelt een privé detective in. Het begin van een onderzoek waarin de fietspadencontroleur langzaam maar zeker verandert in een vuurwapengevaarlijke crimineel.

De Nederlandse integriteitsregelgeving biedt ruime mogelijkheden om ook anderen dan ‘boeven’ te pakken op basis van onzorgvuldig vergaarde en onzorgvuldig beoordeelde gegevens. Bovenstaande twee zaken zijn waarschijnlijk het topje van de “ijsberg” van onzorgvuldig optreden rondom het onderzoek naar en de beoordeling van integriteit.

Aanvulling 5 augustus 2014
Uit dit bericht van RTVDrenthe blijkt dat de muis voor de privédetective in de uitzending van Brandpunt een staartje krijgt. De minister van veiligheid heeft kamervragen beantwoord.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s