Leidraden inzake de Wwft

In het kader van de voorbereiding van de cursus van volgende week voor advocaten en notarissen, ben ik op zoek gegaan naar de Wwft-leidraden. Op de website van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) zijn de leidraden niet meer te vinden, wat vreemd is, nu deze organisatie de auteur is van een aantal belangrijke leidraden waarmee een beroepsbeoefenaar gezien de tuchtrechtspraak terdege rekening mee moet houden.

Na een zoektochtje op het internet heb ik de documenten elders aangetroffen. FIU-Nederland heeft op internet een overzichtspagina gemaakt, waarop alle leidraden zijn te vinden. Onderstaand de belangrijkste leidraden:

Opmerkelijk is dat de leidraden nog steeds niet zijn geactualiseerd, terwijl er toch achterhaalde elementen in staan.

Werkgebied

Een notaris en advocaat moeten argwanend zijn als beroep op hen wordt gedaan door iemand die niet woonachtig is of werkzaam is in zijn werkgebied (pagina 4 en 5, voorbeelden subjectieve indicatoren voor juristen, H.3 en I.1). De vraag is natuurlijk wat het “werkgebied” is. Bij werkgebied zal men dan bij notarissen vermoedelijk denken aan zijn standplaats, wat wel heel beperkt lijkt. Dit doet in deze tijd met moderne communicatiemiddelen wel heel ouderwets aan. Het is mij bekend dat er diverse juridische dienstverleners zijn die landelijk werken, denk bijvoorbeeld aan de zeer grote advocatenkantoren en aan dienstverleners die zich in een bepaalde branche hebben gespecialiseerd.

Koopprijs aandelen via advocaat?

Een heel merkwaardige is dat bij advocaten als voorbeeld wordt genoemd dat de koopprijs bij een aandelentransactie onderling wordt voldaan en niet is betaald via een derdengeldrekening van de advocaat (pagina 4, voorbeelden subjectieve indicatoren voor juristen, H.7). Het komt vrijwel nooit voor dat het betalingsverkeer bij een aandelentransactie via een advocaat loopt (aandelen dienen notariële geleverd te worden via een notaris die meestal voor het betalingsverkeer zorgt). Voorts kan een rechtstreekse betaling van de koopprijs in bepaalde omstandigheden heel normaal zijn, bijvoorbeeld omdat het een gering bedrag is, dus hier zal aan moeten worden toegevoegd dat die rechtstreekse betaling gelet op de omstandigheden niet voor de hand ligt.

Betalingsverkeer door advocaat in strijd met advocatenregels

Ook is vreemd dat als subjectieve indicator voor een advocaat wordt genoemd dat sprake is van “het ontvangen of uitbetalen van gelden aan derden zonder dat er een reden is voor een rol voor een advocaat” (pagina 4, voorbeelden subjectieve indicatoren voor juristen, H.2). Een advocaat die dat doet handelt in strijd met de voor hem geldende advocatenregels. Een buitengewoon vreemd voorbeeld, dus, waarin handelen in strijd met de beroepsregels van een beroepsbeoefenaar, op één hoop wordt gegooid met feiten die het vermoeden wekken dat sprake is van witwassen of terrorismefinanciering.

Aanvulling 12 februari 2013

Inmiddels had ik contact met het BFT en blijken de leidraden verstopt te zijn onder Wwft > Toetskader, op deze pagina. Wellicht dat deze informatie wat duidelijker kan worden aangekondigd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s