Vooralsnog geen Wft-vergunning nodig voor doorgeven loon en/of salarisgegevens, aldus AFM

Enige tijd geleden signaleerde ik in een artikel voor AccountancyNieuws (zie ook dit bericht) dat het begrip “pensioenadvisering” door de AFM heel erg ruim werd uitgelegd. In het artikel voor AccountancyNieuws verbaasde ik me over de adviezen die accountants- en belastingadviesorganisaties aan hun achterban geven om te voorkomen dat zij onder de vergunningplicht van de Wet op het financieel toezicht (Wft) komen te vallen. Het kwam er op neer dat eenvoudige handelingen, die de cliënt van de accountant of belastingadviseur zelf ook kan doen (zoals het doorgeven van loongegevens), niet door de accountant of belastingadviseur kunnen worden gedaan vanwege de Wft.

Inmiddels heeft de AFM aan de accountantsorganisatie NBA meegedeeld dat er in ieder geval geen Wft-vergunning nodig is voor doorgeven loon en/of salarisgegevens, zo blijkt uit dit bericht op de NBA site. Dit bericht luidt:

‘Vooralsnog geen vergunning nodig voor doorgeven loon en/of salarisgegevens’

08 februari 2013

De AFM bericht nogmaals dat er vooralsnog geen vergunning nodig is voor het doorgeven van loon en/of salarisgegevens aan pensioenfondsen en verzekeraars.

“Als blijkt dat de activiteiten vergunningplichtig zijn dan informeren wij de markt hierover en binnen welke termijn de vergunning aangevraagd dient te worden”, aldus de AFM. De AFM is in gesprek met het Ministerie van Financiën over dit onderwerp.

Bekijk voor meer informatie de eerdere berichtgeving op NBA.nl: Aankondiging interpretatie loon- en salarisgegevens door AFM

Het is te hopen dat de Nederlandse overheid niet doorschiet in het onnodig onder vergunningplicht brengen van gewone ondernemingsactiviteiten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s