Forensische onderzoekers en de Wwft (3)

Naar aanleiding van het FD-artikel over forensisch onderzoekers en de Wwft (zie mijn eerdere berichten over dit onderwerp met vindplaatsen, nr. 1, nr. 2) zijn er nu kamervragen gesteld. Zie het bericht op Accountant.nl onder de titel “Meldplicht forensisch accountant leidt tot Kamervragen”. De kamervragen zijn in dit document (html, pdf) te vinden.

Vragen van het lid Recourt (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de positie van forensische accountants bij onderzoek naar fraude (ingezonden 6 februari 2013).

Vraag 1
Kent u het bericht «Maak advocaat leidend bij fraude»? [1]

Vraag 2
Deelt u de mening dat, aangezien forensische accountants sinds kort ook onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen, het de intentie van de wetgever is geweest dat in geval deze accountants bij een onderzoek in een onderneming op frauduleuze transacties uit het verleden stuiten, die inderdaad gemeld dienen te worden? Zo ja, welke sancties staan er op het niet melden van dergelijke transacties? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u de mening dat als een forensisch accountant opeens op verdachte zaken uit het verleden stuit waarbij er sprake is van gegevens waarvan de melding wettelijk verplicht is, het melden van die gegevens ook beoogd is? Zo ja, deelt u dan ook de mening dat het uitgangspunt, zoals dat blijkt uit de zinsneden dat «het te laat is om de forensisch accountant te weerhouden van zijn meldplicht», een in ieder geval naar de intentie van de wet verkeerd uitgangspunt is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Klopt het in het bericht gestelde dat als een advocaat de leidende persoon in een forensisch onderzoek is, dat de door die advocaat ingeschakelde forensisch accountant geen meldplicht zou hebben? Zo ja, hoe kant een leidende rol van een advocaat in deze worden afgebakend? Zo ja, deelt u de mening dat daarmee op een niet door de wetgever beoogde manier aan die meldplicht wordt ontkomen en dat dit niet in het belang is van fraudebestrijding bij ondernemingen? Zo ja, wat gaat u doen om de forensisch accountant die onder leiding van een advocaat onderzoek doet toch aan zijn meldplicht te houden? Zo nee, waarom niet en wilt u de relevante beroepsgroepen dan uitdrukkelijk op hun wettelijke verplichtingen ten aanzien van de meldplicht wijzen?

Vraag 5
Bestaan er beroepsgroepen die wel onder de Wwft en daaruit voortvloeiende meldplicht vallen, maar waarbij dat niet opgaat als zij hun beroep uitoefenen onder de regie of leiding van een beroepsbeoefenaar waarvoor een verschoningsrecht geldt? Zo ja, welke beroepsgroepen betreft dit? Zo ja, ziet u dit als een probleem en hoe gaat u dit oplossen?


[1] Financieele Dagblad, 4 februari 2013, p. 7

Onder het artikel op accountant.nl verzucht iemand die reageert:

Het wordt hoog tijd dat de forensisch accountant in Nederland een verschoningsrecht krijgt. Het is praktisch onmogelijk voor hem om zijn werkzaamheden goed uit te voeren zonder voortdurend de priemende last van mogelijke claims en tuchtmaatregelen in zijn nek te voelen. Daarnaast is de positie van deze onderzoeker een bijzondere: het werk valt buiten de reguliere controlewerkzaamheden van de accountant.

Het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Forensische onderzoekers en de Wwft (3)

  1. Zie over de forensisch accountant ook het artikel van Brouwer in AccountancyNieuws (pdf) te vinden op http://www.accountancynieuws.nl/Uploads/Files/AN-1303.pdf

  2. Het antwoord op de kamervragen is te vinden op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-211780.pdf
    Zie over het antwoord ook het artikel op AccountancyNieuws, “Opstelten wijst forensische accountants op meldplicht Wwft en sancties”, http://www.accountancynieuws.nl/actueel/accountancymarkt/opstelten-wijst-forensische-accountants-op.120985.lynkx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s