Gemeente als inbreker | ondermijnende ondermijningsbestrijding

Begin december kwam in het nieuws dat gemeenten inbreken in garageboxen om illegaal gebruik van die boxen op te sporen, alles onder het mom van bestrijding van ‘ondermijning’ (= misdaad).
In Trouw verscheen het artikel van Stefan Keukenkamp, ‘Garagebox (onschuldige) burger opengebroken in strijd tegen wapens, nepkleding en barretjes‘. Het is de vraag of er wel een goede juridische grondslag voor die inbraken is, Keukenkamp schrijft daar over:

Tijdens de controles gaan de gemeenteambtenaren naar binnen onder het mom van een controle van het bestemmingsplan. De plekken zijn willekeurig gekozen, concrete verdenkingen ontbreken vaak. In hun kielzog gaan medewerkers van de politie, douane en Belastingdienst mee. “De controle is onaangekondigd. Via de verhuurder krijgen we contactgegevens van huurders die een uur hebben om zelf de deur open te maken.” Daarna breken gemeenteambtenaren de boxen open met hulp van een slotenmaker, waarna ze een nieuw slot plaatsen.

Verder op wordt gezegd dat de strafrechter vond dat de vondsten in strafzaken gebruikt mochten worden. Maar dat betekent nog niet dat de gemeente zelf vrijuit gaat. Mij lijkt dat de gemeente hier zelf strafbaar is wegens inbraak, respectievelijk anderszins handelt in strijd met de wet.

Het Trouw artikel ontlokte privacy specialist Terstegge het navolgende:

 

 

Gemeenten zijn niet geschikt voor criminaliteitsbestrijding
De gang van zaken geeft aan dat criminaliteitsbestrijding niet bij gemeenten thuis hoort. Zij beschikken over onvoldoende kennis van zaken en rekken op illegale wijze hun bevoegdheden op.

Dat gemeenten niet goed kunnen omgaan met grondrechten en criminaliteitsbestrijding bleek al eerder bij gemeentelijke misdragingen op aanwijzing van het NCTV.

In oktober dit jaar kwam in het nieuws dat gemeenten interieurfoto’s van burgers willen, zogenaamd om de WOZ-waarde beter te bepalen (terwijl het interieur geen invloed heeft op de waarde in het economisch verkeer), al eerder werd bekend dat Woerden dit ook deed. Ook in Twente en Brabant maakten gemeenten zich aan deze praktijken schuldig, wat leidde tot kritiek uit de Tweede Kamer (security.nl, 1, 2, 3).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gemeente als inbreker | ondermijnende ondermijningsbestrijding

  1. r grootveld zegt:

    Wat kun je hier over zeggen? Het wordt steeds vreemder. Overheden die elkaar overtreffen in hun ijver om criminaliteit op te sporen. Protesteren heeft geen zin. Het zal niet lang meer duren of we worden geconfronteerd met verregaande bevoegdheden. Ik zou immers niet weten waarom dit hand over hand toeneemt als men er niet van overtuigd is dat er geen gevolgen zijn. Wie weet wat er allemaal in de maak is. Thuiscontrole zonder huiszoekingsbevel, willekeurig fouilleren, arrestatie zonder dat je verdacht bent. Verzin er zelf nog maar een paar.
    Natuurlijk respecteert men in dit land je privacy. We leven hier immers in vrijheid. Wordt ons niet constant voorgehouden dat dit soort praktijken symptomatisch zijn voor autoritaire systemen. Waaronder natuurlijk onze erfvijanden die te vuur en te zwaard bestreden dienen te worden omdat ze er niets van begrijpen. Men deinst er niet voor terug de samenleving lam te leggen voor dit doel.
    Iedereen zou 1984 moeten lezen!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s