Kunnen grote organisaties integer zijn? | Behavioral Risk Congres

In het grootbedrijf wordt over integriteit gesproken, terwijl die grote bedrijven zich van nature misdragen – dat is onder meer aan Google, Facebook en Uber te zien – en er niemand is die ze corrigeert. Dat moet anders denken de organisatoren van het Behavioral Risk Congres op 1 december a.s. en natuurlijk zit er ook een fijn verdienmodel aan vast voor integriteitsadviseurs.

Het congres vindt plaats bij het grootbedrijf EY aan de ZuidAs en de meeste sprekers hebben ervaring bij het grootbedrijf en sommigen werken daar nog. Zoals deze sprekers van de Big 4 accountantskantoren: mevrouw Bleker-van Eyk van PwC, mevrouw Gaiser van KPMG en de heer Grummel van EY. De meeste sprekers hebben hun vak gemaakt van de bestrijding van financieel-economische criminaliteit, ook wel ‘witwassen’ genoemd of afgekort tot ‘FEC’, wat alle criminaliteit omvat behalve datgene dat geen financieel voordeel oplevert.

Banken hebben van de overheid een criminaliteitsbestrijdingstaak opgelegd gekregen, waar zij mee tobben. Het betreft dan niet alleen het bestrijden van misdaad maar ook het voorkomen van wangedrag ten opzichte van klanten, waartoe de bancaire misdaadbestrijding soms leidt. Het valt te hopen dat er tijdens het congres ook aandacht zal zijn voor integer gedrag ten opzichte van de klanten en relaties bij wie misdaad moet worden opgespoord in het kader van de KYC op grond van de witwasbestrijding.

Laten we hopen dat het congres leidt tot meer integer gedrag bij het grootbedrijf.

 

PS Het zou fijn zijn als er in het kader van ‘behavioral risk’ ook aandacht komt voor het niet-integere optreden van de overheid die onuitvoerbare regelgeving maakt en problemen die zij zelf niet aan kan verlegt naar de private sector (lees Leo Stevens).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s