Beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen leven Rusland sancties goed na

De AFM liet weten (nieuwsbericht) dat beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen voldoende maatregelen in hun bedrijfsvoering treffen om de EU-sancties tegen Rusland te kunnen uitvoeren. Lees de samenvatting.

Uit het bericht blijkt dat datahandelaren (‘externe partijen’ in het citaat) een belangrijke rol spelen bij de screening of er ‘Rusland’ relaties zijn:

Uit het onderzoek naar de bedrijfsvoering komt het belang naar voren van goede controle op de uitbesteding van taken aan externe partijen. Instellingen besteden bijvoorbeeld de screening op de aanwezigheid van relaties op sanctielijsten steeds vaker uit aan externe partijen. Dit kan bijdragen aan een betere naleving van de sanctieregelgeving. Een instelling blijft echter wel zelf verantwoordelijk voor de naleving. Deze moet daarom controleren of een externe partij bijvoorbeeld de relatie daadwerkelijk screent zoals vooraf is afgesproken. 

Het is hoogst merkwaardig dat deze datahandelaren niet aan toezicht zijn onderworpen (artikel).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s