Datahandelaar gaat misdaad opsporen | vergunningenregime datahandel nodig

Niet onverwacht: databrokers op het gebied van bedrijfsinformatie (die onder geen enkel toezicht staan) gaan criminaliteit opsporen, lees bij VRT: Algoritmes moeten gemeenten helpen om malafide ondernemers te ontmaskeren: “Gericht criminaliteit opsporen”. Databroker Graydon biedt een digitaal product aan Vlaamse gemeenten aan, zo blijkt uit het artikel.

Bizar dat ondernemingen die onder geen enkel toezicht staan – zoals leveranciers van bedrijfsinformatie – OSINT gaan toepassen ter bestrijding van criminaliteit, waarbij natuurlijk ook persoonsgegevens verwerkt gaan worden.

Vergunningenregime datahandelaren nodig
Het is hoog tijd dat voor alle datahandelaren (allemaal: bedrijfsinformatie, witwasinformatie, kredietbeoordeling, marketing en wat verder nog is te bedenken) een vergunningenregime wordt ingevoerd zoals we dat in het financiële toezicht kennen, dus inclusief personentoetsing (toetsing van bestuurders en andere belangrijke functionarissen) en digitale checks.

 

 

Lees ook de reactie van Dasprive, die schrijft de DPIA’s te hebben opgevraagd:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s