Minister van Financiën komt niet met goede oplossing voor boedelrekeningen van bewindvoerders en curatoren | Wwft

Eerder schreef ik al over het maatschappelijk onbetamelijk optreden door banken, die boedelrekeningen van faillissementscuratoren sluiten of weigeren te openen. Gelijksoortige problemen ondervinden professionele bewindvoerders. Hun vereniging, de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wet Schuldsanering natuurlijke personen (BBW), heeft over het onderwerp een brief geschreven. Naar aanleiding daarvan heeft de verantwoordelijk minister, die van Financiën, een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

De minister constateert in de brief terecht dat bewindvoerders en curatoren wettelijke taken uitvoeren en dat banken ten onrechte met beroep op hun cliëntenonderzoeksverplichtingen op grond van de Wwft rekeningen sluiten respectievelijk geen rekeningen openen. Desondanks meent de minister banken niet te kunnen verplichten rekeningen te openen voor curatoren en bewindvoerder. Hoogst merkwaardig, dat beroep op de zogenaamde ondernemersvrijheid van banken. De meest eenvoudige oplossing, nl. dat alle rekeningen kunnen worden geopend bij de bank waarbij de curator of bewindvoerder al bankiert, is volgens de minister niet mogelijk.

De klachten van de branchevertegenwoordigers dat de met de NVB overeengekomen oplossing extra uitvoeringslasten met zich mee brengt, wordt door Financiën weg gewuifd:

Deze brief geeft aan dat de rijksoverheid volledig op de verkeerde weg is als het gaat om het betalingsverkeer. Dat betalingsverkeer is geen markt meer nu burgers en organisaties moeten bedelen om een bankrekening.

Het is hoog tijd dat het volledige betalingsverkeer wordt genationaliseerd en ondergebracht bij een nationale betalingsbank.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s