Ubo-register motie aangenomen, geen sancties tot uitspraak Europees hof | Wwft, witwasbestrijding

Op 5 april jl. zijn een aantal moties over witwasbestrijding aangenomen, onder meer de motie over uitstel van sancties tot na de uitspraak van het Europese hof:

 

Tekst:

overwegende dat het merendeel van de UBO’s op de deadline van 27 maart 2022 niet was geregistreerd bij de Kamer van Koophandel;

overwegende dat bij ondernemers zorgen zijn over de privacy van gezins- en familieleden;

overwegende dat het Hof van Justitie van de Europese Unie de komende maanden uitspraak doet over de publieke toegankelijkheid van gegevens in het UBO-register en dit kan leiden tot noodzakelijke wetswijzigingen;

verzoekt de regering tot deze uitspraak geen boetes of taakstraffen op te leggen en handhaving alleen risico gebaseerd plaats te laten vinden gericht op significante risico’s voor witwassen of andere strafbare activiteiten;

verzoekt de regering tevens de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie onverkort op te volgen,

 

Stemverdeling:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ubo-register motie aangenomen, geen sancties tot uitspraak Europees hof | Wwft, witwasbestrijding

  1. It is incredible that EU Member States continue to publish UBO information in circumstances where the European Court of Justice may find public UBO registers in violation with individuals’ fundamental rights in the Sovim case (C-601/20). What will happen if the rules are deemed to be illegal? Will Member States be liable for damages? After all, Member States are aware that the European Data Protection Supervisor (EDPS) held in a formal opinion (1/2017) that public access to UBO information showed “a lack of proportionality, with significant and unnecessary risks for the individual rights to privacy and data protection.”. Watch this space

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s