Kopers en verkopers van kunstvoorwerpen moeten nog steeds alle transacties vanaf 20.000 euro bij FIU-Nederland melden

In januari jl. schreef ik over de Wwft-verplichtingen van musea en anderen de kunstvoorwerpen verkopen en kopen. Op dit moment zijn verkopers en kopers van kunstvoorwerpen nog steeds verplicht om alle transacties vanaf 20.000 euro als ‘ongebruikelijke transactie’ bij FIU-Nederland te melden, ondanks het voornemen van de overheid om deze ‘indicator’ van witwassen aan te passen.

Het systeem
Voor de volledigheid: kopers en verkopers van kunstvoorwerpen (die dat beroeps- of bedrijfsmatig doen) vallen onder de witwasbestrijdingswet Wwft als de transactiewaarde 10.000 euro of meer is en moeten op dit moment een ongebruikelijke transactie bij FIU-Nederland melden als zich het volgende voordoet (‘indicatoren’):

  1. Er is een transactie waarbij de (ver)koper aanleiding heeft om te veronderstellen dat deze verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme.
  2. Er is een transactie van € 20.000,– of meer.

Dit betekent dat alle transacties inzake kunstvoorwerpen van EUR 20.000 of meer moeten worden gemeld.

Wijzigingsvoorstel
De tweede indicator moet volgens het wijzigingsvoorstel worden:

Een transactie waarbij tegen geheel of gedeeltelijke contante betaling één of meer kunstvoorwerpen gekocht of verkocht worden, waarbij het contant te betalen bedrag € 20.000,– of meer bedraagt

Als het voorstel in werking is getreden moeten transacties inzake kunstvoorwerpen alleen worden gemeld als het contante deel 20.000 euro of meer bedraagt. Verder blijft de eerste indicator uiteraard van kracht.

Tot slot
Het zou goed zijn als de betrokken brancheorganisaties aandringen op spoedige wijziging van de tweede indicator.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kopers en verkopers van kunstvoorwerpen moeten nog steeds alle transacties vanaf 20.000 euro bij FIU-Nederland melden

  1. Zou de Staat der Nederlanden de transactie inzake het schilderij De Vaandrager gemeld hebben bij FIU-Nederland? En zou de staat een cliëntenonderzoek Wwft hebben gedaan naar de verkoper(s) van het schilderij?
    Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s