Supply chain financing onder de loep van de Duitse financiële toezichthouder

Grote ondernemingen financieren hun ondernemingen op kosten van hun leveranciers, dat wordt ook wel ‘supply chain financing’ (‘SCF’) genoemd. Dat kunnen ook leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf zijn, zo weten we uit de problematiek van het niet op tijd betalen door het grootbedrijf, waartegen de Nederlandse overheid zonder succes probeert op te treden. Eerder schreef ik er twee artikelen over (1, 2), waarin ik signaleer dat de Nederlandse overheid niets doet aan misbruik van SCF en alleen denkt dat het ‘een financieel instrument’ is.

Slangenkuil voor mkb-leveranciers
Praktisch kan SCF voor mkb-leveranciers betekenen dat zij in een ingewikkelde financieringsconstructie terecht komen, waarbij zij verplicht zijn om hun vordering op de klant aan een financieringsmaatschappij over te dragen. In een casus die ik zag waren er bij de SCF-constructie naast de Nederlandse mkb-leverancier betrokken:

  • de klant in een land buiten de EU,
  • een bedrijf in Duitsland en
  • een bedrijf in Luxemburg;

wat een flinke set juridische documenten en een gecompliceerde juridische meerpartijen relatie opleverde. Bij conflicten wordt dit een juridische slangenkuil waarin de mkb-leverancier het onderspit delft.

Onderzoek BaFin
Het lijkt er op dat de Duitse financiële toezichthouder Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) even kortzichtig is als de Nederlandse overheid. In Duitsland heet SCF ‘Lieferkettenfinanzierung’. Uit een bericht in FAZ [1] blijkt dat BaFin een onderzoek naar SCF gaat instellen. Het onderzoek is beperkt tot de wijze waarop deze financieringsvorm in de balans en in kasstroomoverzichten wordt gepresenteerd [2].

Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort ook een fatsoenlijke behandeling van leveranciers te omvatten
Het is hoog tijd dat een fatsoenlijke behandeling van mkb-leveranciers onderdeel wordt van het maatschappelijk verantwoord ondernemen door het grootbedrijf. Verder is het hoog nodig dat de financiële toezichthouders aan dit thema aandacht besteden en dat het onderdeel wordt van de accountantscontrole bij het grootbedrijf.

[1] BaFin will Lieferkettenfinanzierung schwerpunktmäßig prüfen, FAZ 29 november 2021.
[2] Aldus BaFin: Bilanzkontrolle ab 2022 : Prüfungsschwerpunkt Reverse Factoring, 29 november 2021: “Ihr Augenmerk wird die BaFin vor allem darauf richten, wie Reverse-Factoring-Transaktionen in den Bilanzen und der Kapitalflussrechnungen dargestellt werden. Sie wird zudem überprüfen, ob die Unternehmen im Anhang und Lagebericht die erforderlichen Angaben machen.“, machinevertaling: “BaFin zal bijzondere aandacht besteden aan de wijze waarop reverse factoring-transacties in de balansen en kasstroomoverzichten worden gepresenteerd. Zij zal ook nagaan of de ondernemingen de vereiste informatie verstrekken in de toelichting en het jaarverslag.“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Handelsrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s