De privatisering van de criminaliteitsbestrijding heeft het fenomeen ‘poortwachters’ opgeleverd. Dat zijn bedrijven waaraan de overheid probeert misdaadbestrijdingstaken uit te besteden. Veel succes lijkt het niet te hebben, zelfs de banken slagen er niet in.
Ook makelaars hebben een poortwachterstaak, die merkwaardig genoeg identiek is aan die van banken, terwijl hun positie toch een geheel andere is. Een bijzonderheid bij makelaars is dat zij het cliëntenonderzoek zowel bij hun eigen cliënt als bij de wederpartij van de transactie moeten uitvoeren.
Consultatie nieuwe leidraad
De makelaars behoren tot de ondernemingen die onder Wwft-toezicht van het Bureau Toezicht Wwft (BTWwft) van de Belastingdienst vallen. Het is gebruikelijk in de Wwft dat iedere toezichthouder zijn eigen handleidingen en informatievoorziening heeft, ook bij makelaars is dat aan de orde. BTWwft heeft een concept leidraad voor makelaars bekend gemaakt via deze pagina. Degenen die er belangstelling voor hebben kunnen hun commentaar tot 1 januari a.s. bekend maken via een e-mail adres van de fiscus.
Meer informatie:
- Consultatie leidraad Wwft voor makelaars: pagina, concept-leidraad (pdf), de huidige leidraad uit 2018.
- Informatie Belastingdienst voor makelaars en bemiddelaars in onroerende zaken en huurovereenkomsten
- Startpagina Wwft van de Belastingdienst
- Overzicht van de ondernemingen waarop de Belastingdienst Wwft-toezicht houdt.
Eerder schreef ik over een incompleet CCV-onderzoek naar Wwft-naleving door makelaars.
Aanvulling 31 december 2021
Tegelijkertijd werden er ook andere consultaties door de Belastingdienst gehouden, lees het LinkedIn bericht:
Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst heeft onlangs nieuwe leidraden in concept gepubliceerd. De leidraden zijn geschreven voor makelaars, taxateurs, mensen die beroepsmatig kunst aan- of verkopen, domicilieverleners, exploitanten van pandhuizen en bemiddelaars bij aan- en verkoop van bepaalde goederen zoals o.a. juwelen, schepen en kunst. De leidraden bevatten nieuwe informatie over het UBO-register. Nieuw voor alle groepen is de terugmeldplicht indien er zaken worden gedaan met een rechtspersoon. Dit betekent dat bijv. een #makelaar die een discrepantie aantreft tussen de informatie die hij heeft over de #UBO en de informatie die hierover te vinden is in het handelsregister hiervan een melding moet maken bij de Kamer van Koophandel. Reageren kan tot 1 januari 2022. https://lnkd.in/e7geJtxH
De Wwft-publicaties van de Belastingdienst zijn via deze pagina te vinden.