De vragen over de Wwft blijven komen [2]

Al eerder constateerde ik dat het een hobby van Tweede Kamerleden is om vragen over de Wwft te stellen. De vragen die Van Dijk stelde over het bericht ‘Een miljoen ongebruikelijke transacties, maar weinig aanhoudingen’ werd op 1 december beantwoord. Wellicht dat het Ministerie van Financiën voor het antwoord kunstmatige intelligentie heeft ingezet, want ik kwam veel bekende passages tegen. Zoals de ongegronde veronderstelling dat de activiteiten van de bankmedewerkers preventief zouden werken.

Uit de beantwoording blijkt dat de capaciteit aan overheidskant wordt uitgebreid en heeft men grote verwachtingen van de inzet van technologie.

Effectiviteit?
Het antwoord op de vraag naar de effectiviteit is diplomatiek:

Zoals hierboven reeds aangegeven, volgt het systeem van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) de internationale standaarden van de FATF en de Europese anti-witwasrichtlijn. Het systeem wordt wereldwijd gezien als het meest effectief om te voorkomen dat criminelen het financiële stelsel gebruiken voor witwassen, de onderliggende delicten en het financieren van terrorisme.

De Minister van Financiën zegt niet wie dan wel tot dat oordeel inzake effectiviteit komt en hoe dat is gebeurd. Ik heb zo’n vermoeden dat een beoordeling ontbreekt en dat dit niet meer dan een politiek standpunt is. De dooddoener dat het systeem effectief is want “Het zijn immers Wwft-instellingen die het directe zakelijke contact hebben met criminelen die hun illegaal verkregen inkomsten proberen wit te wassen” heb ik ook al vaker gelezen. Dat er inmiddels iets is bereikt op het “vergroten van de effectiviteit van de poortwachtersfunctie en het toezicht” heb ik niet kunnen waarnemen.

Het Ministerie van Financiën blijft doorgaan op de verkeerde weg.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s